Dil ve Edebiyat Derneği Bağcılar Kültür Merkezi'nde "Dilimiz Kimliğimizdir" konulu bir konferans düzenledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem Türkçe’nin güzel kullanılmasına ilişkin konferans verdi. İnsanı insan yapan ve diğer varlıklardan ayıran tek özelliğin dil olduğunu belirten Erdem, dil olmadan, düşünce, iletişim ve kültürün de olamayacağını kaydetti.
İnsana kimlik kazandıran en önemli lütufun dil olduğunu söyleyen Erdem, "İnsanın en belirgin kimliği dilidir. Günümüzde yalnız Türkçe değil, bütün diller ciddi bir saldırıyla, taarruzla karşı karşıyadır. Bu taarruzu da kolaylaştıranlar maalesef o dilin mensuplarının o dile sahip çıkmamasından çıkıyor. Kimse bize İngilizceyi dayatmıyor. Asrın başında kimse bize Fransı özbek refakati zca'yı dayatmadı. Buradaki en önemli görev kesinlikle öğretmenlerimizindir" dedi. Erdem, Türkçenin birçok sıkıntısı olduğunu, ancak en büyük sıkıntısının ise konuşanların bu dili tanımamasından kaynaklandığını söyleyerek, "Türkçe'nin değerini bilmiyoruz" diye konuştu.
“DİL VATANDAN ÖNCE GELİR”
Günümüz dünyasında iletişim dilinin İngilizce olmasına karşın bu dilin ana dil olmadığını vurgulayan Erdem, "Biz maalesef şuanda ana dilimizin yerine İngilizce'yi koymak gibi bir talihsizlikle de karşı karşıyayız. Daha anaokullarında başladık çocuklarımız İngilizce öğrensin, birçok okullarımızda eğitim dilinin İngilizce olması külliyen yanlış. İlla eğitim dili İngilizce olan bir okula çocuğunu gönderirse çok önemli birşey yaptığı kanaatini taşıyor. Amerika'nın dünyadaki bu gücü olmasaydı, bugün İngilizce olmazdı. Asrın başında atalarımız 'Çocuklarınız Fransızca öğrensinler, çünkü istikbal Fransızca' diyorlardı. Çünkü o zaman Amerika yoktu. Yarın Amerika'nın yerini başka ülke alırsa, hiç şüpheniz olmasın, o milletin dili, İngilizce'nin yerini alacaktır. Akıllı milletler istikbale yatırım yapmak zorunda. Neden Türkçe geleceğin en çok kullanılan dili olmasın.
Dilini kaybeden devletler kaybolup gidiyor. Dilini kaybetmeyenler ne yapıp edip devletini yeniden kuruyor. Buna en güzel örnek İsrail. İsrail'in 3 bin yıl devleti olmadı ama dilini ve dinini koruduğu için bugün devletini de kurdu. Biz çok kolaycıyız. Biz kendi alfabemize bile sahip çıkmıyoruz. Kelimeleri İngilizce telaffuz etmeye başladık. Bu şekilde hepimiz kuşatma altındayız. Dil vatandan önce gelir. Vatan dili koruyamaz ama dil vatanı koruyor" diye konuştu.
GAZETECİLER DİLİ DOĞRU KULLANMALI
Türkçe’nin yazı dilinin bin 500, konuşma dilinin ise 5 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu hatırlatan Erdem, 220 milyon insan tarafından konuşulduğu ve dünyanın beşinci büyük dili olduğunu söyledi. Gazetecilerin dili doğru kullanması gerektiğini ifade eden Erdem, gazetecilerin dili "doğru kullanmaları" durumunda toplumdaki kavgaların çoğunun biteceğini de söyledi. Erdem Türkçe’nin dil yapısına daha uygun olduğundan dolayı (F) klavye kullanılmasını tavsiye etti.
Programda konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da şunları söyledi: “Böyle bir seçkin topluluğu Bağcılar’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum, yıllardır birçok uygulamalarda değindiğimiz konularımızın özünü yakın sohbetlerde duyuyor olmak, bu türlü çalışmaların nedenli önemli olduğunu ortaya koyuyor. Eğitim alanında ülkemizde kat edilen mesafeleri biliyoruz. Belediye olarak 22 mahallemizdeki 23 kütüphanemiz ve Bilgi Evlerimizle, Bağcılar’daki okullarımıza verdiğimiz bilgisayar ve projeksiyon cihazı desteğiyle, birinci önceliğimizi eğitime veriyoruz.”
Kategori : GÜNCEL