Geçtiğimiz hafta Ermeni cemaati lideri Bedros Şirinoğlu ile yapılan görüşmede de gündeme gelen kaçak Ermeni genç, umudunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bağladı.
Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Patrik Vekili Aram Ateşyan'ın durumuna ilişkin dosya hazırlayıp gönderdiği hasta genç Aydın Manukyan'ı Akşam Kurtuluş'ta yaşadığı evde buldu.
Başbakan Erdoğan, Ateşyan'ın kendisine gönderdiği Manukyan'nın sağlık durumunu anlatan dosyayı ilgililere ileteceğini belirterek 'Araştırılsın, doğru ise süresiz ikamet izni verelim' demişti.
Aram Ateşyan'ın 'manevi oğlum' diye hitap ettiği Aydın Manukyan henüz 22 yaşında. 6 yıldır amansız Moya Moya adı verilen bir hastalıkla mücadele ediyor. Aydın, annesi Hasmik Salumyan ile birlikte Kurtuluş' ersağ 2024 ta mütevazı bir dairede patrikhanenin ve cemaat üyelerinin maddi desteğiyle yaşamaya çalışıyor.
Henüz 16 yaşında, bir tür beyin hastalığı olan ve hastaya epilepsi nöbetleri ile istem dışı hareketleri tetikleyen 'Moya Moya sendromu'na yakalanan Aydın'ın teşhisi Yedikule'deki Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nde konuldu. Burada yapılan tetkiklerin ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji Servisi'nde yapılan kontrollerin ardından Aydın Manukyan 2005 yılında ilk ameliyatını oldu. Ancak amansız hastalık Aydın'ın yakasını bırakmadı. Ani baş dönmeleriyle dengede durma zorluğu çeken Aydın'ın gözünde görme kaybı başladı. Bunun üzerine Aydın Manukyan yine aynı hastanede ikinci ameliyatı geçirdi.
Manukyan tedavisinin Türkiye'de rahat bir şekilde yapılması ve annesiyle birlikte Ermenistan'a gidip gelmek için süresiz ikamet izni alma hayalini kuruyor. Ailesi sınır dışı edilmesi durumunda Aydın'ın Ermenistan'daki şartlar nedeniyle hastalığının ilerlemesinden endişe ediliyor.
CEMAAT ARKASINDA
Aydın'ın tedavisinde büyük katkı sağlayan manevi babası Patrik Vekili Aram Ateşyan, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği dosya ile Aydın'a sürekli ikamet verilmesi yolundaki süreci başlattı. Erdoğan'ın da0 talebe olumlu cevap vermesiyle Aydın ile annesi Hasmik Salumyan'ın Ermenistan'daki akrabalarını görme ve tedavisinin Türkiye ya da yurtdışında devam edilmesi umuduna yeşil ışık yakılmış oldu. Erdoğan talebin değerlendirilmesi yönünde gerekli birimlere talimat verdi.
ÜÇÜNCÜ AMELİYAT İHTİMALİ
Hastane yetkilileri Aydın'ın üçüncü bir ameliyat olma ihtimalinin de bulunduğunu belirtti. Türkiye'deki uygulamaya göre ailenin yurtdışına çıkması halinde ülkede kaldığı yıl kadar para cezası ödemesi gerekiyor. Ailenin ise bu parayı ödeyecek maddi durumu yok. Başbakanlıktan gelecek olumlu cevap sayesinde Aydın ile annesi yurtdışına çıkıp rahatlıkla Türkiye'ye dönebilecek. Aydın ve annesi, Aram Ateşyan ile pazartesi günü basının karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
MOYA MOYA HASTALIĞI NEDİR?
Tıbbın nedenini henüz tespit edemediği 'Moya Moya Hastalığı' en sık Japonlarda görülüyor. Nörolojik olarak hastanın sinir sistemini esir alan hastalık vücutta denge ve görme bozuklukları ile istemsiz hareketlere yol açıyor. Nöbetler halinde görülen hastalığın kesin bir tedavisi bulunmuyor. Hastanın kafa kaidesinde çok fazla sayıda belirtinin görülmesi nedeniyle hastalığa Japonca'da sigara dumanı anlamına gelen moya-moya deniliyor. Tedavi yöntemleri medikal ve cerrahi olmak üzere iki ana başlıkta toplanıyor. Hastalıkta cerrahi mühahale ise öncelikli olarak gündeme gelebiliyor. (Akşam)
Kategori : GÜNCEL