Sivrisinek ve haşerelerle mücadele konularında bilimsel araştırmalar yapmak üzere protokol imzalayan Şanlıurfa Belediyesi ve Harran Üniversitesi sorunun kökten çözümü için büyük çaba sarf ediyor.
Sivrisinek ve haşerelerle mücadele çalışmalarına 1 Şubat 2010'dan itibaren aralıksız devam ettiğini hatırlatan Şanlıurfa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Mehmet Palalıoğlu, diğer yandan hayvancılık yapılan ve gübrelerin gelişi güzel çevreye bırakıldığı semtlerde ise incelemelerini sürdürüyor. Dedeosman, Topdağı ve Ekber bölgesinde yaklaşık 400 mağara bulunduğunu belirten Şanlıurfa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Palalıoğlu, bu mağaraların yüzde 50'sinde hayvancılık yapıldığına dikkat çekerek, bunun sivrisinek ve haşerelerle mücadelede dezavantaj oluşturduğu söyledi.
Harra
Kuvars kum n Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Dr. Şahin Toprak, Şanlıurfa Belediyesi Temizlik Müdür Yardımcısı Ekrem Temizbaş ile birlikte Topdağı, Dedeosman, Ekber Bölgesi'ndeki mağara ve çevresinde incelemelerde bulunan Şanlıurfa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Mehmet Palalıoğlu, sivrisinek ve haşere sorununa çözüm üretilmesi için mağaralarda hayvancılık yapılmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.
Bu konuda Şanlıurfa Belediyesi'nin yanı sıra diğer kurum ve kuruluşlara da büyük görevler düştüğünü belirten Palalıoğlu, "Şanlıurfa'da yürütülen sivrisinek mücadelesindeki tek sıkıntımız hayvancılık yapılan evlerde ve mağaralarda hayvan gübrelerinin çevreye gelişi güzel atılıyor olmasıdır. Biz ne kadar kimyevi ilaç kullanırsak kullanalım burada larva ve uçku üremesine engel olamayız. Ayrıca ilaçlama sırasında evlerin ve ahırlarının kapısını ısrarla açmayan vatandaşlarımız var. Bu gibi sorunlar sivrisinek mücadelesinde istediğimiz sonuca ulaşamamamıza neden oluyor" dedi.
Topdağı, Dedeosman ve Ekber Bölgesine bırakılan gelişi güzel gübrelerin yağışla birlikte Balıklıgöl havzasına akabileceği tehlikesini hatırlatan Palalıoğlu, "Önümüzdeki günlerde ciddi bir yağış yaşanırsa burada gördüğünüz tüm gübreler olduğu gibi Balıklıgöl Havzasına akabilir. Bu da Balıklıgöl havzasının tekrar kirlenmesine neden olacaktır" diye konuştu.
Sivrisineğin insan sağlığına ciddi tehditler oluşturduğuna dikkat çeken Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Dr. Şahin Toprak, "Sivrisinek, karasinek ve tatarcık bilindiği üzere birçok parazit hastalıklarının sebebidir. Çevrede gelişi güzel bırakılan gübreler bu tür hayvanların üremesi için maalesef en uygun ortamlardır. Topdağı ve Ekber Bölgesini ekolojik koridor olarak gören sivrisinekler buradan kent merkezine rahatlıkla ulaşabilir. Bu yüzden bölgede ciddi manada bir çalışma yapılıp hayvancılığın önlenmesi gerekmektedir" dedi.
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'ın turizm konusunda çok hassas olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Şahin Toprak, "Valimiz Nuri Okutan'ın önderliğinde bölgedeki mağaralarda hayvancılık yapılması engellenirse bu mağaralar turizme kazandırılabilinir. Biz Harran Üniversitesi olarak gerek valiliğimize gerekse belediyemize her konuda bilimsel destek vermeye hazırız" diye konuştu.
Çevrede yapılacak olan aşırı ilaçlamanın ekolojik dengeye büyük zararlar vereceğine dikkat çeken Toprak, "Büyükşehir olma yolunda emin adımlarla yürüyen Şanlıurfa'nın bir bölgesinde bu manzaranın yaşanması oldukça trajik bir olaydır. Bölgenin rehabilitasyonu için biz elimizden gelen gayreti göstermeye hazırız. Aşırı bir yağışta bu gübrelerin Balıklıgöl havzasına ve kent merkezine akması ciddi bir tehlike unsurudur" şeklinde konuştu.
Kategori : GÜNCEL