Tekirdağ açıklarında deniz dibinde görülen ve ''kaykay'' adı verilen jelimsi madde nedeniyle denize açılamayan balıkçılar, zor günler geçiriyor.
Tekirdağ'da faaliyet gösteren balıkçı Veysel Yazar, kaykay adı verilen bu jelimsi maddenin denizde ağ atmalarına engel olduğundan balığa çıkamadıklarını söyledi.
30 yıldır balıkçılık yaptığını ifade eden Yazar, ''Denize açılamadığı Azeri refakatçi mızdan boş zamanlarımızı geminin halatlarını değiştirerek değerlendiriyor. Kimse kaykayın ne kadar süreceğini söylemiyor'' dedi.
40 yıldır balıkçılık yapan 77 yaşındaki Fahrettin İçsolmaz ise Türkiye'de bir çok üniversitenin bulunduğunu ve bu konuda kendilerini bilgilendiren kimsenin olmadığını kaydetti.
İçsolmaz, ''Çok üniversite var ama biri denize dalıp bakmıyor. Eskiden bırakın Marmara Denizi'ni, Çerkezköy ve Muratlı derelerinde bile balık tutardık. Şimdi ise denize açılamıyoruz'' diye konuştu.
NEDEN OLUŞTUĞU BİLİNMİYOR
Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü Su ürünleri Kontrol Müdürü Cevdet Soyak, kaykayın bir tür plankton olduğunu ifade ederek, bu jelimsi maddenin kaynak ve nedenleri ile ilgili kesin bir yargıya varılamadığını söyledi.
Kaykayın denize dökülen atıklardan oluştuğunu belirten Soyak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Tekirdağlı balıkçılardan bize kaykayla ilgili sorunlar iletiliyor. Bu konuda araştırmalarımıza devam ediyoruz. Enstitüler ve üniversiteler kaykay ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Trabzon Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ve İstanbul Su Ürünleri Enstitüsü burada çalışma yaptı. Araştırmaların sonuçlarını bekliyoruz. Bu maddenin oluşmasında denize dökülen atıklar ile birlikte bir çok neden olduğunu düşünüyoruz. Ama bu maddenin denizdeki derecesi nedir, boğazlardan mı geldi, neden sadece Marmara Denizi'nde var? Bu soruların net olarak ortaya koyan bir çalışma yok. Balıkçıların kazanmasını biz de istiyoruz.''
Kategori : GÜNCEL