Kocaeli'nde "Lale Devri" başladı

  • Ana Sayfa
  • Kocaeli'nde "Lale Devri" başladı
Kocaeli'nde "Lale Devri" başladı
İstanbul, Ankara'nın ardından lale diğer illerde de büyük ilgi görüyor. Kocaeli bir de lale yarışması düzenleyecek.Abone ol

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünce bu yıl il genelinde park, bahçe, kavşak ve yol kenarlarına 2 milyonu geçen yıldan kalma toplam 3 milyon lale soğanı dikildi. Nisan ayında da "En güzel lale yarışması" için hazırlıklar başladı.

Mitolojiye ilham kaynağı, bir devre adını veren, şairler tarafından ''şarap dolu kadeh'' ve ''sevgilinin yanağı''na benzetilen lale, Anadolu topraklarında eski görkemli günlerine dönüyor.

Türk kültür ve tarihinin önemli bir parçası, Türklerin Orta Asya'dan metal kalem Anadolu'ya, Anadolu'dan Avrupa'ya taşıdığı, buradan da dünyaya yayılan lalelerin Kocaeli'deki serüveni, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun, zarafetin sembolü bu çiçeklerin kente ayrı bir güzellik ve anlam katacağını söylemesiyle başladı.

Belediye ekiplerince ilk kez 2007 yılı ekim-kasım aylarında toprakla buluşturulan 3 milyon lale soğanı, 2008 Mart ayında açtı ve kent adeta lale bahçesine döndü. Nisan ayında ''1. Lale Festivali'' düzenlendi.

Festival kapsamında gerçekleştirilen ''En Güzel Lale'' yarışmasında ise evlerinde yetiştirdikleri lalelerle yarışmaya katılıp dereceye girenlere çeşitli miktarlarda para ödülleri verildi.

Bu tarihten itibaren Park ve Bahçeler Müdürlüğünce her yıl haziran ayında sökülen lale soğanları, temizlenip bakımı yapıldı, serin ve kuru yerde bekletilerek gelecek sezon yeniden dikildi. Çürüyen ya da kaybolan soğanların yerine yenileri ilave edilerek her sezon 3 milyon lale soğanı toprakla buluşturuldu, ''En Güzel Lale'' yarışması da sürekli hale getirildi.

Böylece mitolojiye ilham kaynağı, bir devre adını veren, şairler tarafından ''şarap dolu kadeh'' ve ''sevgilinin yanağı''na benzetilen, uğruna rubailer, gazeller söylenen lale, Anadolu topraklarında adeta eski saygınlığına yeniden kavuşturuldu.

''EN GÜZEL LALE YARIŞMASI'' 04 NİSANDA
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünce bu yıl il genelinde park, bahçe, kavşak ve yol kenarlarına 2 milyonu geçen yıldan kalma toplam 3 milyon lale soğanı dikildi. 1 milyonu Seka Park, 700 bini Gebze, Çayırova ve Darıca ilçeleri, geri kalanı ise İzmit merkez ile diğer ilçelerde kasım ayında toprakla buluşturulan lale soğanları, rengarenk çiçek açtı.

Bu arada, Büyükşehir Belediyesince 200 bin lale soğanı da vatandaşlara satıldı. İsteyenler, yetiştirdikleri lalelerle bu yıl 04 Nisanda üçüncüsü düzenlenecek ''Lale Festivali''nde, ''En Güzel Lale'' yarışmasına katılabilecek.



Kategori : GÜNCEL