Bu paket memura zam getirecek!

Bu paket memura zam getirecek!
Anayasa değişikliği paketinden en fazla etkilenecek kesimin başında memurlar geliyor. Uzlaştırma kurulu kararları bağlayıcı olacak. Abone ol

Anayasa paketinin yasalaşmasının ardından kamu çalışanlarının eli güçlenecek. Grev hakkı elde edemeseler de toplu sözleşme yapacaklar.

Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı olmasının da 'daha yüksek zam' anlamına geldiği belirtiliyor. Sendikacılar, "Bu değişiklik daha önce geçerli olsaydı memurların maaşı yüzde 10-15 fazla olurdu." diyor.

Memurl metal kalem ara toplu sözleşme hakkı getiren Anayasa paketine göre, Uzlaştırma Kurulu kararları bağlayıcı olacak.

Zaman'a göre; Kurulun kararı bağlayıcı olacağı için belirleyeceği zam oranı geçerlilik kazanacak.

Kurulun son yıllardaki kararları incelendiğinde sürekli olarak hükümetten daha yüksek zam belirlediği görülüyor.

PAKETTEKİ DEĞİŞİKLİK MEMURA ZAM GETİRECEK

Bu nedenle Anayasa paketindeki değişiklik, 2.5 milyon memur için daha yüksek zam olarak yorumlanıyor. Değişiklik, sendika çevrelerinde büyük sevinç oluşturdu. Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı olmasının kamu çalışanları için daha yüksek zam anlamına geleceğini söyleyen bir sendika yetkilisi, "Bugüne kadar Uzlaştırma Kurulu kararları geçerli olsaydı memurların maaşları yüzde 10-15 fazla olurdu." değerlendirmesini yapıyor.

Memur sendikaları, yıllardır toplu görüşmelerde son sözü hükümetin söylemesinden şikâyetçiler. Her yıl 15 gün süren toplu görüşmelerin ardından anlaşma sağlanamaması durumunda sendikalar Uzlaştırma Kurulu'na başvuruyor. Ancak Kurul'un kararları bağlayıcı olmadığı için maaş zammında Bakanlar Kurulu'nun belirlediği oran geçerli oluyor.
Örneğin 2009 toplu görüşmelerinde hükümetin önerdiği 2,5+2,5 olmak üzere yıllık yüzde 5 zammı kabul etmeyen sendikalar, Uzlaştırma Kurulu'na başvurdu. Kurul, yaptığı incelemenin ardından 4+4 olmak üzere yüzde 8 zam önerdi. Fakat Bakanlar Kurulu, bu öneriyi dikkate almayarak yüzde 5 zammı uygulamaya koydu.

UZLAŞMA KURULUNUN KARARLARI BAĞLAYICI OLACAK



Kategori : ÇALIŞMA HAYATI