HIV’li kana 381 bin Euro tazminat

  • Ana Sayfa
  • HIV’li kana 381 bin Euro tazminat
HIV’li kana 381 bin Euro tazminat
14 yaşındaki Y.O.'nun Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açtığı dava sonuçlandı. Abone ol

Sağlık Bakanlığı doğduğunda Kızılay'dan alınan kandan HIV bulaşan Y.O. için 381 bin Euro tazminat ödemeye mahkum oldu. Bakanlık ayrıca, Y.O'nun hayatı boyunca yapılacak tedavi masraflarını da karşılayacak.
Cricket çakmak r>1996 yılında İzmir Torbalı Devlet Hastanesi'nde erken doğumla dünyaya gelen Y.O'ya tedavi için getirildiği Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde Kızılay Kan Merkezi'nden alınan kan verildi.

Ancak sekiz ay sonra kanında HIV virüsü olduğu belirlendi.

Aile, 1997 yılında İzmir Kızılay Bölge Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı'na 30'ar bin liralık tazminat davası açtı. İzmir 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, 2000 yılında verdiği kararla, Kızılay’ı faiziyle birlikte 75 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.

Sağlık Bakanlığı'na karşı açılan 30 bin liralık manevi tazminat davası ise, görevsizlikle reddedildi. Daha sonra İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuru ise 12 yıl sonuçlanmadı. 2008 yılında verilen kararla Sağlık Bakanlığı 159 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

Aile AİHM'ne başvurarak, makul sürede yargılama yapmayan ve mağduriyetlerini giderme düşüncesinde çok geç kalan Türkiye’ye karşı 6 yıl önce dava açtı.



Kategori : GÜNCEL