AK Parti'nin Meclis'teki ince hesabı!

  • Ana Sayfa
  • AK Parti'nin Meclis'teki ince hesabı!
AK Parti'nin Meclis'teki ince hesabı!
Ak Parti dün Anayasa değişikliği teklifini partilere sundu. Kulislere göre; teklifin yasalaşması için ince hesabı ise şöyle; Abone ol

Anayasa değişikliği teklifinin, referandumu zorunlu kılan 330-367 oy aralığında yasalaşması beklenirken, kulislerde, AK Parti'nin, BDP, DSP ve bazı bağımsızların desteğini alarak 367'yi bulmak için ince hesaplar yaptığı iddiaları konuşuluyor.

Meclis Başkanı dışında 336 oyu bul quanto costa un trapianto di capelli unan AK Parti, 367'nin üzerine; BDP'nin 20, DSP'nin 6 oyuna 11 bağımsız milletvekilinin oylarının bir bölümünü alarak çıkabiliyor.

BDP VE DSP'YE SEÇİM BARAJI SÖZÜ

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre; Kulislerde Ak Parti'nin bu oyu yakalayabilmek için, BDP ve DSP'ye; "seçim barajının düşürülmesi" ve "Hazine yardımına" ilişkin yasal düzenleme sözü vereceği ve bunu koz olarak kullanacağı konuşuluyor. Ak Parti'nin 11 bağımsız milletvekilinden bazılarının desteğini ise önümüzdeki seçimde milletvekili adaylığını garanti ederek almayı planladığı dile getiriliyor.

BDP, uzun süreden bu yana, kırmızı çizgilerinin başında yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesini sayıyor. Dünkü görüşmede de ana konulardan birini bu talep oluşturdu. DSP Genel Başkanı Masum Türker de bir süredir, seçim barajı ve Hazine yardımını önceleyen bir temas trafiği yürütüyor. Ak Parti'nin, yasa değişikliği gerektiren bu düzenlemeler konusunda yeşil ışık yakarak, bu iki partinin oylarını garanti etmeye çalıştığı kaydediliyor.

NASIL YASALAŞIR?

Ak Parti, BDP ve DSP'nin oy toplamı 362'ye ulaşıyor. 11 Bağımsız'ın 5'inden destek alması halinde Ak Parti, anayasa değişikliğinin referanduma gitmeden yasalaşmasını sağlayacak 367 sayısını buluyor.



Kategori : POLİTİKA