TMMOB Makine ve Elektrik Mühendisleri odaları Ankara şubelerinin birlikte hazırladığı rapora göre, 1998-2009 yıllarında başkentte meydana gelen asansör kazalarında 9 kişi öldü, 64 kişi yaralandı.
Raporda Türkiye'deki asansörlerin güvenli ve çalışır şekilde olması konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğu belirtildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü verilerine göre 1998-2009 yılları arasındaki asansör kazalarında 9 kişi öldü, 64 kişi yaralandı.
Birçok kazanın itfaiye verilerine yansımadığı kaydedilen raporda, asansör işçilerinin yaşadığı kazalar iş kazası kapsamında değerlendirildiği için gerçek rakamların daha yüksek olduğu vurgulandı.
Raporda, tüm bu turkey hair transplant package durumların önüne geçmenin tek yolunun hem imalat hem de kullanım süresi boyunca asansörlerin denetiminin yapılması olduğu ifade edilerek, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nin 10. maddesine göre kullanımda bulunan her asansörün yılda en az bir defa bağlı bulunulan belediye veya valiliklerce kontrolünün zorunlu olduğu hatırlatıldı.
Bu kontrollerin yetkili mühendisler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekilerek, ''Fakat belediyelerin bünyesinde yeterli sayıda ve nitelikte eleman bulunmamaktadır'' denildi.
11 YILDA BİN 181 KAZA
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünün 1998-2009 yılları arasında meydana gelen asansör kazalarına ilişkin verilerine de yer verilen rapora göre, bu dönemde bin 181 kaza gerçekleşti, bu kazalarda 64 kişi öldü, 9 kişi de yaralandı.
159 kazayla en çok kaza 2005 yılında gerçekleşirken bu kazalarda ölen ya da yaralanan olmadı. 2007 yılı ise 73 kazada 16 yaralı ile asansör kazalarında en fazla kişinin yaralandığı yıl oldu.
2002-2009 yılları arasında kontrol edilen asansör sayılarına da yer verilen raporda, 7 yıllık süre içinde toplam 31 bin 378 asansörün kontrol edildiği kaydedildi.
YILDA 100 KAZA YAŞANIYOR
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, sadece Ankara'da yılda ortalama 100 dolayında asansör kazası yaşandığını söyledi.
ASANSÖRLERİN YÜZDE 15'İ BİNİLEMEZ
EMO ve MMO tarafından Türkiye çapında 17 ildeki 38 belediyenin sorumluluk alanında denetimlerin yapıldığını ifade eden Pektaş, tüm Türkiye'de bu denetimlerin gerçekleştirilemediğini bildirdi.
Pektaş, Ankara'da 2002 yılında denetimler başladığında kentteki asansörlerin sadece yüzde 12'sinin binilebilir durumda olduğunu bildirerek, ''Yani yüzde 88'i binilemez ya da eksiklikleri vardı. Şimdi bu rakam tersine döndü. Yüzde 15 civarında binilemez durumda'' ifadesini kullandı.
Türkiye'de resmi rakamlara göre 175 bin asansör bulunduğunu anlatan Karaca, EMO ve MMO'nun bugüne değin sadece 20 bin asansörü kontrol edebildiğini söyledi.
Bunun Türkiye'deki asansörlerin yüzde 89'unun denetlenmediği anlamına geldiğini vurgulayan Karaca, ''Bu 20 bin asansörün sadece yüzde 30'u yeşil etiketli. 10 asansörden 7'si ya kullanılamaz durumda ya da eksikleri var'' diye konuştu.
Kategori : GÜNCEL