Yüksek yargıda yüksek tansiyon

  • Ana Sayfa
  • Yüksek yargıda yüksek tansiyon
Yüksek yargıda yüksek tansiyon
Ankara'da Anayasa tartışması alevleniyor. Hükemet ısrarlı yüksek yargıda ise tansiyon yüksek!Abone ol

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, AK Parti'nin Anayasa değişikliği taslağının Anayasa'nın kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Gerçeker, yargının altyapı sorunları çözülmeden üstyapıyı değiştirmenin "yargıyı kuşatmanın da ötesinde, ele geçirmekle eşanlamlı olduğu"nu söyledi. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de, "Yüksek yargıyla dalga geçiyorlar" dedi ve yarın geniş açıklama yapacağını bildirdi.

Yargıtay Başkanlar Kurulu bugün toplandı ve yaklaşık 1.5 saat boyunca Anayasa paketini görüştü. Toplantıda acil bir komisyon oluşturuldu, ardından Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker medya mensuplarına bir açıklama yaptı.

" hair transplant turkey ANAYASA'YA AYKIRI"

Gerçeker, düzenlemenin yargı bağımsızlığını geriye götürdüğünü ve Anayasa'nın başlangıç kısmındaki kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu açıkladı. Gerçeker, kuvvetler ayrılığı ilkesinin Anayasa'nın değiştirilemeyecek maddeleri içinde yer aldığını hatırlattı.

"BİZDEN ÜYE ALMASINLAR DAHA İYİ"

Anayasa değişikliği konusunda mutabakat göremediklerini söyleyen Gerçeker, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'yla ilgili olarak da yüksek yargının etkisinin azaltılmak istendiğini söyledi. Gerçeker, "Önerimiz; yüksek mahkemeden hiç üye almamalarıdır. Böylece daha sağlıklı olabilir" gibi imalı ifadeler kullandı.

"PARTİ KAPATMAYA MECLİS İZNİ"

Parti kapatmaların Meclis iznine bağlanmasını da eleştiren Gerçeker, "Şahsi görüşüm; parti kapatılmasından çok suçları işleyenlerin cezalandırılmasıdır. Ama pakete baktığımızda, yine yargı bağımsızlığıyla taban tabana zıt olan Meclis iznine bağlandığı görülüyor. Bu kuvvetler ayrılığına tamamen aykırı" dedi.

"SON SÖZ MECLİS'İN BİZ UYARIYORUZ"

"Son söz yasama meclisinin ama biz uyarı görevimizi yapıyoruz" diyen Gerçeker, "Zaman en iyi göstergedir. İleride bu şekilde kurulan yapının ne getirip götüreceğini göreceğiz. O zaman sorumluluğu bu değişikliklerin yapılmasını isteyen kişiler üstlenecektir" diye konuştu.

"AB'DEN İŞİMİZE GELENİ ALIYORUZ"

Düzenlemeler yapılırken Avrupa Birliği normlarının örnek gösterildiğini kaydeden Yargıtay Başkanı, "Her ülkenin kendine özgü koşulları vardır ve her ülke kendi modelini geliştirir. AB ilerleme raporlarında HSYK'da adalet bakanı ve müsteşarının olmaması gerektiği belirtiliyor. Biz işimize gelen tarafını alıp işimize gelmeyeni gözardı edersek olmaz" dedi.

Gerçeker, hakim ve savcı olmayan kişilerin bu kurullarda yer almasının yargı bağımsızlığına ne kadar uygun olduğunun sorgulanmasını istedi.

"ANAYASA MAHKEMELERİ KALDIRILAMAZ"

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya da karşı olduklarını belirten Gerçeker, "İstinat mahkemeleri kurulduğunda zaten yüksek mahkemeler bunu yapacak. Bu konuda AB dayatması da yok. Yüzbinlerce dosya Anayasa Mahkemesi'ne gittiği zaman Anayasa Mahkemesi bunun altından kalkamaz" dedi.

"YARGININ ACİL SORUNLARI"



Kategori : GÜNCEL