Patronlar işsizliği kâra çeviriyor

  • Ana Sayfa
  • Patronlar işsizliği kâra çeviriyor
Patronlar işsizliği kâra çeviriyor
TÜİK'in son arıştırması çarpıcı bir sonucu ortaya koyuyor: Her dört çalışan için bir çalışan, kapıda bekliyor.Abone ol

Açıklanan anket sonuçlarına göre Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarındaki işsizlik, 2009 yılı Kasım ayındaki yüzde 13,1’den Aralık ayında yüzde 15,6’ya çıktı. Rakamın bir önceki aya göre yükselmesinin yanında, geçen yılın aynı ayındaki rakamlarla, yani krizin patladığı dönemle aynı olması dikkat çekti.turkey hair transplant cost r>
Kasım ayına göre istihdamda 300 bin, işgücünde ise 200 bin kişilik gerileme görüldü, böylece işsiz sayısı, bu bir ay içinde yaklaşık 90 bin kişi daha artmış oldu. İş bulmaktan umudunu kesenlerin sayısı bir milyon 950 bin kişiye ulaştı. Resmi işsizlerle birlikte toplam işsiz sayısı 5,3 milyonu geçti. Böylece ülkede her dört çalışan için bir işsizin kapıda iş beklediği anlaşılıyor.

Kadınların işgücüne katılımı artıyor

Raporun dipnot açıklamalarında bir ayrıntı dikkat çekti. İlk kez iş arayan erkekler, iş arayanların yüzde 6,2’sini oluştururken, ilk kez iş arayan kadınlar, toplam iş arayan kadınların yüzde 20’sini oluşturdular. Yine iş arayan kadınların yaklaşık yarısı, bir önceki çalıştığı işin hizmet sektöründe olduğunu bildirdi.

Yaklaşık 41 bin hanedeki 94 bin kişi ile görüşülerek yapılan ankette işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 37,7'si hizmetler, yüzde 22,4'ü sanayi, yüzde 20'si tarım, yüzde 19,9'u ise inşaat sektöründe sektöründe işe başlamış. Çalışanların yüzde 43’ü kayıt dışı olarak çalıştırılıyor.

Bu arada işgücüne katılım oranı, artmaya devam ediyor. Ancak mevcut durumda lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılma oranı hâlâ yüzde 21,8 seviyesinde bulunuyor. En çok katılım, yüzde 83,7 ile üniversite mezunu erkeklerden geliyor.



Kategori : EKONOMİ