İşte para biriktirmenin altın yolu

  • Ana Sayfa
  • İşte para biriktirmenin altın yolu
İşte para biriktirmenin altın yolu
Paranın 'Güzin Ablası' Özlem Denizmen, bugünkü yazısında biriktirmenin altın yollarını anlatıyor...Abone ol

www.paradurumu.tv sitesinde ekonomik hayata ne varsa birbirinden ilginç soruları yanıtlayan Özlem Denizmen, yeni yazısında biriktirmenin altın kurallarını anlatıyor.

Yaşlılıkta her bakımdan durumun zor olduğunu belirten Denizmen, Avrupa'da yaşayanlarla ülkemizdeki yaşayanlar arasında çarpıcı bir karşılaştırma yapıyor:

- Yazın büyük büyük gemilerle ülkemize gelen turistlerin yaş ortalaması hiç dikkatinizi çekti mi? 60-70 civarı. Geziyorlar, eğleniyorlar, bize para bırakıp gidiyorlar. Bizde o yaşlardaki Saime teyzeyle Şahap amca ise, bırakın lüks gemilerde seyahat etmeyi, genelde ayı nasıl çıkartacaklarını düşünüyor.

İç karartmayım ama, bizler o yaşlara geldiğimizde durum daha da zor olacak:

1.Ömrümüz uzuyor. Eskiden emeklilik sonrası 10-15 yıllık bir ömür olurmuş, şimdi ise 20-30 senelik bir dönem var. Yani ölüm değil, uzun yaşama riski!

2.İsteklerimiz artıyor: Saime hanım ile Şahap bey, hayatlarını rahatça idame ettirmeleri gereken bir dönemde, 'zar zor geçinerek' yaşamayı benimsemiş. Ya siz?

3. Aldığımız devlet emekli maaşı azalıyor. Sistemde bugün 60 yaşındaki bir kişinin emekli maaşı, 15-20 sene sonra emekli olan bir kişininkinden daha fazla. Bir çözüm var mı? TEK ÇÖZÜM VAR, BİRİKİM.

Büyük gemilerdeki turistler emekliliklerinde ÜÇ türlü MAAŞ alıyorlar;

1.Devletten emekli maaşı (Saime teyze ve Şahap amca gibi)
2.İşyerlerin emekli maaşı (sistem Türkiye'de birkac kurumda uygulanıyor)
3.Bireysel emekli maaşı (sistem Tükiye'de son 5-6 sene search engine optimization dir başladı)

Birde bu üç maaşa özel birikimlerinden, yatırımlarından gelen düzenli (hisse senedi temettüsü, emlak kirası, mevduat faizi, yatırım fonu getirisi...gibi.) getiriler eklenince, LÜKS GEMİLER kendini parasal huzurda ve güvende hisseden 'gençler' ile dolup taşıyor. O yüzden,HAYDİ ERKEKLER, HAYDİ KIZLAR birikime. Damlaya damlaya göl olur, ben ise size 'damlaya zıplaya okyanus' formülünü açıklayacagım. Az az biriktirip, paraya yatırım yaptırarark (zıplatarak) büyütmek. Bunun adına Bireysel Emeklilik deniyor, yani biz bireylerin ilerki yaşlarımıza hazırlık olarak, kendi insiyatifimizle yaptığımız birikim/yatırım.

BİREYSEL EMEKLİLİKLE İLGİLİ İPUÇLARI

Paranın Güzin Ablası bugünkü yazısında bireysel emeklilikle ilgili ipuçlarını şöyle sıralıyor:

0.Sistem Nedir? 56 yaşına kadar, en az on yıl süreyle aylık bir para yatırıp, 56 yaşını doldurunca emekli olmak. İster toplu para aralarak, ister aylık bireysel emeklilik maaşı alarak.

1.Kimler yapmalı? 18 yaşından büyük, ve en az 10 sene düzenli aylık bir ödeme yapabilecek, geleceğinle ilgili finansal huzur düşleyen HER TÜRK VATANDAŞI!

2.Aylık ne kadar ödemek gerekiyor? İstediğiniz kadar. İster 100, ister 1000, ister 10000 lira. Minimum aylık ödeme kuruma göre degisiyor, ama 100 tl civarında.

3. Vergi Avantajından nasıl faydalanabilirim? :

Sistemde ÜÇ tür vergi avantajı var

a. ÖDERKEN VERGİ AVANTAJI: Eğer bordrolu çalışansanız (ya da eşiniz bordrolu çalışan ise), maaşınızın bulunduğu vergi dilimine orantılı aylık ödemenizi vergi matrahınızdan düşebiliyorsunuz. (Maksimum aylık brüt ücretinizin %10'u kadarlık kısmı kadar). Ayrıca 1 yıl içinde indirime tabi tutarın, bir yıllık brüt ASGARİ ücreti aşmaması gerekiyor. Eğer kira geliriniz varsa ve yillik beyanname veriyorsaniz gelirin en fazla %10 u veya yıllık olarak en fazla asgari ücretin yıllık tutarı kadar indirim yapabilirsiniz.

(DİKKAT: İnsan Kaynaklarınıza danışıp bu avantajdan FAYDALANIN. Türkiyede bireysel emeklilik sistemindeki 2 milyon kişinin 2/3 ü, bu avantajdan faydalanmayı UNUTUYOR.)

b.PARA DEĞERLENİRKENKİ VERGİ AVANTAJI:

Normal şartlarda hisse senedi, mevduat..yaptığınız herhangi bir yatırımdaki kazancınız vergilendirilir. Yani aylık 100 lira ile sisteme girdiniz. Her ay paranız para kazanıyor. Devlet hiçbir kazançtan vergi almıyor.

EMEKLİ OLUNCA NE YAPMAK LAZIM?

Bu sorunun yanıtı Denizmen'in yazısında saklı:

c.SİSTEMDEN AYRILIRKEN (EMEKLİ OLUNCA):

56 yaşına kadar bekleyebilirseniz, devlet toplam birikiminizin sadece %3.75 'ine stopaj uyguluyor. 10 seneyi tamamladınız, ama 56 yaşını bekleyemiyorsunuz, devlet 10%luk bir stopaj alıyor. Şayet, 10 sene öncesinde sistemden ayrılmak zorunda kalırsanız, toplam birikiminiz üzerinden 15% stopaj uygulanır. Aslında sizi paranızı uzun dönemli biriktirmeye teşvik eden bir sistem.

4.Bu sistemin bankaki otomatik birikim hesabından bir farkı var mı
Vergi avantajı sadece Bireysel Emeklillikte.

5.Ya aylık ödememi aksatırsam?
Canınız sağolgun. Sistem esnek, aylık miktarı indirebilir, yükseltebilirsiniz.Hatta dondurabilirsinizde!!

6.Acil durumda paramı çekebilirmiyim?
Evet.Ama duruma göre devlet stopaj vergisi keser. O yüzden önerim birkaç tane Bireysel Emeklilik hesabı yaptırmanız. Bir para gerekirse, cezasını ödeyip, hepsini bozmadan sistemden bir kısmını alabilirsiniz.

7.Ev alma peşinatı biriktirmek için bireysel emeklililk hessabı açılır mı?
Prensipte, 10 seneyi aşan her BİRİKİM için öneririrm Bireysel Emekliliği.

8.100 lira yatıranla, 1000000 lira yatıran arasında 'müşteri' olarak fark yok.

Hizmet, kalite, hız hakkınızı bilin.

9.Hesap açarken, birikmiş paraya gerek var mı?
Hayır yok. Sistem aylık ödemeler (vede ara ödemeler) üzerine dayalı.

10. Paraları aylık verip unutuyor muyum?
Paranızın yatırıldığı fonları senelik 6 kere, planınızıda senede 4 kere değiştirebiliyorsunuz. Muthiş esnek bir sistem.

11.Sistem güvenli mi?
Çok güvenli. Dünya çökse, emekliik hesaplarımız çökmüyor.

12.İyi para birikir mi?
Evet. Özellikle erken yaşta başlarsanız. Diyelim ayda 90 lira koydunuz. 25 yaşında başladınız, 56 yaşında110,000 TL niz oluyor. 45 yaşında başladınız 56 yaşında 16,000 oluyor. Diyelim ayda 500 lira koydunuz, 20 senede 247000 liranız oluşuyor.

13.Ev hanımları için uygun mu?
Emeklilik ev hanımlarınında hakkı!

Bireysel emeklilikle ilgili birçok örnek konuşacağız, sorularınızı cevaplayacağım. Sistemi çok beğeniyorum. Biriktirip bir köşeye koy, parayı uzmanlar yönetsin, para kasansın dursun, kazançtan vergi alınmasın, yüzde yüz güven altında ‘DAMLAYA ZIPLAYA OKYANUS’ olsun. Bundan iyisi can sağlığı. HAYDİ ERKEKLER, HAYDİ KIZLAR, BİRİKİME.

İlerki yazılarımda birikim konularını detaylı işleyecegim. O zamana kadar, sağlık sevgi ve para ile kalınız...



Kategori : ÇALIŞMA HAYATI