Marmarisli çevrecilerden liman tepkisi

  • Ana Sayfa
  • Marmarisli çevrecilerden liman tepkisi
Marmarisli çevrecilerden liman tepkisi
Marmarisli çevreciler Marmaris limanının büyütülmesi için başlatılan çalışmaları durdurmak için harekete geçti.Abone ol

Marmarisli çevreciler, Marmaris limanının büyütülmesi için yapılan girişimlerin önüne geçmek için imza kampanyası başlattılar.

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu kentin en işlek noktasında Marmaris Limanı’nın 300 metre uzatılması ile ilgili alınan izinlerin iptali için imza kampanyası başlatarak, vatandaşın da görüşlerini aldılar. Kruvaziyer turizminde önemli bir nokta olan Marmaris Limanı’nın 300 metre uzatılması için alınan karardan sonra şimdi de ana liman olması için başlatılan girişimlere dikkat çeken Çevre Grubu Başkanı Filiz Ersan, “Bizler kruvaziyer turizmine k ersağ üyelik başvurusu arşı değiliz. Fakat Marmaris koy içi bunun için uygun değildir. Su altı ve yeryüzü florasına zarar vereceği gibi, yat turizmini de baltalayacaktır” dedi.

Batı Akdeniz çanağının en güvenli limanı olarak bilinen Marmaris limanı her yıl binlerce turisti taşıyan cruise gemilerinin uğrak yeri oluyor. Mevcut limanın genişletilmesi ve kruvaziyer turizmine hız kazandırmak için Marmaris Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılan girişimleri protesto eden Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu, konunun önemini vurgulamak amacıyla imza kampanyası düzenlediler. İmza kampanyasına katkıda bulunan vatandaşlara açıklama yapan Başkan Filiz Ersan, “Marmaris Limanı’nın 300 metre uzatılması kararından sonra şimdi de ana liman yapılmak istenmesi ile ilgili bir sürpriz karşımıza çıktı. Bu durumda Marmaris limanı, İskenderun, İzmir ve İstanbul limanlarından farkı olmayacaktır. Burası stratejik bir bölgedir. Aksaz Deniz Üs Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı buradadır. Marinalarımız zarar görecektir. Bir cruise gemisinin bacasından çıkan gaz 12 bin aracın egzoz gazıyla aynı orandadır. Üstelik bu büyük gemiler ile birçok organik madde gelecektir. Bu da floranın bozulmasına, Marmaris koyunun Haliç’e dönmesine sebep olacaktır” diye konuştu.
Liman projesine destek veren kurumları protesto ettiklerini, Marmaris’i rant uğruna kurban ettirmeyeceklerinin altını çizen Ersan, “Marmaris körfezi 25 metrekarelik bir alanı kapsayan ve dar boğazla Akdeniz’e açılan kapalı bir bölgedir. Dolaşımın zayıflatılması ekosistemi olumsuz yönde zorlayacak, akıntının ulaşamadığı noktalarda hayat yavaş yavaş duracaktır. Benzer durumu yaşayan Kuşadası’ndaki kruvaziyerlerin Güvercin Adası’nın önünü kapattığı, kentin simgesini yok ettiği, siluetinin ve doğal görünümünün bozulduğuna dair Danıştay durdurma kararı vermiştir. Marmaris’in cennet körfezini çevreleyen tüm görünümü birer simgedir” şeklinde konuştu.

Marmarisli vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kampanyanın Çarşamba gününe kadar devam edeceğini belirten Ersan, vatandaşlardan görüşlerini de aldıklarını ve sonucu basın açıklaması ile duyuracaklarını sözlerine ekledi.



Kategori : GÜNCEL