Niğdelilerin mülteci duyarlılığı

  • Ana Sayfa
  • Niğdelilerin mülteci duyarlılığı
Niğdelilerin mülteci duyarlılığı
Çeşitli nedenlerle vatanlarından kopup Türkiye'ye gelen sığınmacılara Niğdeliler bakın nasıl kucak açıyor. Abone ol

Recep KORKUT
NİĞDE

Sığınmacıların ikamet ettiği 30 uydu kentten biri olan Niğde'de vatandaşlar mültecilere sahip çıkıyor. Değişik nedenlerle vatanlarından kopan mültecilere kucak aşan Niğdeliler hiçbir destek ve yardımı esirgemiyor.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Niğde Temsilcisi Recep Korkut, ilimizde yer alan sığınmacılarla ilgili yaptığı açıklamada, 7 ayrı ülkeden 10 etnik gruba mensup yaklaşık 400 sığınmacının bulunduğunu belirtti.

Niğde’nin mültecilerin ikamet ettiği 30 uydu kentten biri olduğunu ve İran, Sudan, Somali, Eritre, Etiyopya, Afganistan ve Hindistan menşei ülkeli sığınmacıların Niğde’de toplumla bütünleşik bir görüntü çizdiğini ifade eden SGDD temsilcisi Recep Korkut, turkey hair transplant cost sığınmacıların Niğde hayatının her safhasında yer aldığını ve herhangi bir ayrımcılığa uğramadıklarını sözlerine ekledi. Örneğin geçen yıl onlarca ağaç dikerek bir mülteci ormanı oluşturduklarını hatırlattı.

MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKIYORUZ
400 sığınmacıdan muhtaç olan sığınmacılara Niğde Valiliği’nin her şeyiyle sahip çıktığını belirten Korkut, ilk ihtiyaç sahibi sığınmacı ve mülteci Niğde’ye geldiğinde yaşanan sorunların artık son dönemde iyice kırıldığını ve düzenli bir hal aldığını ifade etti.

Mültecilere yardım konusunda diğer illere nazaran Niğde’nin duyarlılığı ve sahiplenmesinin devlete olan yükü de hafiflettiğini belirten Korkut, sığınmacıların önemli bir kısmı yardımseverlerin bağışladığı evlerde barındığını ifade etti.

DİĞER İLLERE ÖRNEK
Valiliğin yanı sıra Niğde Belediyesinin de ciddi destekleri olduğunu söyleyen ve her iki kuruma da sığınmacılar adına teşekkür eden Korkut, Niğde’nin mültecileri sahiplenmesinin diğer illere örnek olduğunu hatta bazı toplantılarda “Niğde Örneği” olarak öne çıktığını sözlerine ekledi.

MÜLTECİLER MAAŞ ALMIYOR
Ayrıca mültecilerin Birlemiş Milletlerden maaş aldıkları konusunda toplumda yanlış bir kanı olduğunu ifade eden Korkut, Niğde’de yer alan 400 sığınmacıdan sadece 3 ailenin Birlemiş Milletlerden aylık 80 TL destek aldığını onun da geçici olduğunu ve mültecilerin geçimlerini daha çok Niğde’deki yardımlarla idame ettirdiğini belirtti.

MÜLTECİLERE SIRTIMIZI DÖNMEK BİZE YAKIŞMAZ
Türkiye’nin Osmanlı’nın ardından yoğun bir göç akımına maruz kaldığını ve bugünkü toplumsal yapıyı bu göçlerin şekillendirdiğini bir anlamda bu ülkenin göçle kurulduğunu belirten Korkut, göçün ve sığınmanın ne kadar hazin ve acılı bir durum olduğunu bu toprakların insanlarının çok iyi bildiğini kaydetti. Bundan ötürü mültecilere halkımızın içten duygularla yaklaştığını da söyleyerek bu toprakların mültecilere sırtını dönmediğini zaten böyle bir tavrın bu toprakların insanına yakışmayacağını söyledi.

SIĞINMACILARIN HAKLARI GÜVENCE ALTINDA
Mültecilerin vatanlarından ayrılmalarının asla nedensiz olmadığını ve mültecilerin çoğunda en temel insan hakkı olan yaşama hakkına yönelik umutların ayrılıklar getirdiğini söyledi. Savaşların çatışmaların ve ayrımcılıkların bunu körüklediğini söyleyen Korkut, son olarak sığınmaya İslam’ın verdiği önemin altını çizerek, İslâm geleneğine göre mültecilerin, sığındıkları toplumun asli üyesi sayıldığını ve can ve mal dokunulmazlığı başta olmak üzere tüm insani hakların güvence altına alındığını ifade etti.



Kategori : GÜNCEL