HAK-İŞ'ten kaçak işçi uyarısı

  • Ana Sayfa
  • HAK-İŞ'ten kaçak işçi uyarısı
HAK-İŞ'ten kaçak işçi uyarısı
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ''Kaçak yabancı işçiliğin önlenmesiyle ilgili olarak hukuki düzenleme istedi. Abone ol

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ''Kaçak yabancı işçiliğin önlenmesi, politik nedenlerle değil, ülke gerçeklerine ve hukuka uygun düzenlemelerle olmalıdır'' dedi.

Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin gelişmekte olan bin merkez ülkesi ve göç kavşağı olduğunu ifade ederek, ''Küresel aktör konumunda olması da cazibesini artırmaktadır. Doğal olarak da ülkemize geliş ekrem seyfullah ve gidişlerin olması normaldir'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Türkiye'de yaşayan kaçak Ermeni işçiler'' ile ilgili açıklamasına değinen Uslu, bu açıklamanın ''2010 tehciri'' gibi politik bir tartışma konusu yapılmasının yanlış olduğunu kaydetti.

Kaçak işçilerin ülkeye girişinin politik bir tercih olmadığını belirten Uslu, kaçak işçilerin çıkışının da politik gerekçelere dayandırılamayacağını ifade etti.

Sadece Ermenistan'dan değil, diğer ülkelerden kaçak işçilerin gelişlerinin de yürürlükteki iş kanunlarına uygun olmadığını savunan Uslu, ''Kaçak yabancı işçiliğin önlenmesi politik nedenlerle değil, ülke gerçeklerine ve hukuka uygun düzenlemelerle olmalıdır. Hukuka uygun düzenlemelerin gereğinin yapılması da hiçbir biçimde yadırganamaz, politik yorumlar yapılamaz'' dedi.

Uslu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''AB üyesi ülkelerin milyonlarca Türk işçisini, sanatçısını, bilim insanını ve öğrencilerini ilgilendiren kota ve vize uygulamaları, 60'lı yıllardan kalma göç politikası tam da ayrımcı, dışlayıcı bir düzeyde devam etmektedir. Avrupa ülkelerinin çağdaş göçmen politikası ve mevzuatı ile Türkiye'nin yabancı kaçak işçiliği önleme konusunda hukukun gereklerini yerine getirmesi arasındaki farkı göz ardı etmemek gerekir.

Yabancı kaçak işçilik, politik nedenlerle görmezden gelinemeyeceği gibi, sırf politik nedenlerle ucuz, hukuksuz ve sosyal güvenliksiz bir sömürü aracı olarak sürdürülmesi de mazur görülmemelidir.''



Kategori : EKONOMİ