Gökçek'ten tartışılacak açıklama

  • Ana Sayfa
  • Gökçek'ten tartışılacak açıklama
Gökçek'ten tartışılacak açıklama
Ankara'da ulaşım kavgası sürüyor. Tüketici derneklerine göre Ankara ulaşımda en pahalı kent. Gökçek ise tersini söylüyor.Abone ol

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türkiye’de iller arasında ulaşımda en ucuz kentin Ankara olduğunu söyledi.

Başkan Gökçek, vatandaşları otobüslere ücretsiz binmeye zorlayarak, otobüsleri işgal eden ve otobüslere zarar veren eylemcilere karşı otobüsü hareket ettirmeyerek direnen şoför Celal Sağdıç’ı ödüllendirdiği törenin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Ankara’daki toplu taşıma ücretlerini değerlendiren Başkan Gökçek, tekli biletlerin aktarma nedeniyle daha pahalı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bizim gerçek biletlerimiz çoklu biletlerdir ve 150 kuruştur. Bunlara bakıld trapianto di capelli in turchia ığı zaman fiyatlar İstanbul’un da İzmir’in de altında. Ama bütün bunlara rağmen, muhalefet, ‘Ankara ulaşımda en pahalı yer’ tabirini ısrarla kullanıyor. Otobüs İdaresi, Türkiye’de her kentte zarar eder. Zarar etmeyen kent yoktur. Ankara’da geçtiğimiz yıl otobüsten zararımız 121 milyon. Bu zararı yaparken kalkıp da keyfe keder bir zam yapmamız mümkün değil. Kaldı ki otobüsler yenilendi. En son 500 otobüs aldık. Ekleriyle 600’e çıkacak. Bu otobüslere aylık minimum ödememiz 15 milyon lira. Bu da toplu taşımda bilet başına ekstradan 58 kuruş getiriyor, biz bunu da almıyoruz. Şimdi kalkıp da ‘Ulaşıma zam yapılamaz, ulaşım pahalı’ denirse bize karşı çok ciddi anlamda haksızlık yapılmış olur.”
Başkent’te toplu taşıma ücretlerinin Avrupa’yla mukayese edildiğinde 2’de, 3’de, 4’te bir oranında düşük olduğunu belirten Başkan Gökçek, diğer kentlerle karşılaştırıldığında Ankara’nın son derece ucuz bir kent olduğunun ortaya çıkacağını vurguladı.

AYNI MAHKEMEDEN FARKLI KARARLAR

Başkent toplu taşımadaki ücretlere ilişkin geçen hafta yaşanan hukuki sürece de değinen Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
“Mahkeme kararlarının bir tanesi 2’ye 1 oyla alınmış. Muhalefet oyunu veren hakim arkadaşımız bu fiyatların gayet normal olduğunu da ortaya koymuştur. Ama her zaman fikir birliği maalesef olmuyor. Enteresandır, 2. İdare Mahkemesi bu davalar sırasında önce bizim lehimize karar vermiş ve bize sunulan değerlendirmelerinde, ‘Bilet fiyatlarının son derece normal olduğu anlaşıldı’ demiştir. Danıştay bozduktan sonra ise ‘Bu değerlendirme yapılmamıştır’ diye bir karar vermiştir. Her ikisi de aynı mahkeme kararıdır. Daha sonra biz UKOME’de karar alarak fiyatların 2003’e düşürülmesini mahkeme kararı gereği icra ettik. Buna karşı da bu sefer minibüsçü ve halk otobüsçü arkadaşlar dava açtılar. O da 2. İdare Mahkemesi’ne düştü. Mahkeme de 2003 fiyatlarını uygun görmedi yine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Onun için de teşekkür ediyoruz.”

“İZMİR’E DAVA AÇMIYORLAR”

Otobüs ücretlerinin başta İzmir olmak üzere diğer kentlerle mukayese edildiğinde kesinlikle pahalı olmadığını vurgulayan Başkan Gökçek, “Size bir vurgu yapmak isterim. Tüketici Hakları Derneği Ankara, İstanbul’da ulaşım fiyatlarına dava açarlar. Ama İzmir Belediyesi’ne dava açmazlar. Bunun nedenini de kamuoyunun takdirine bırakıyorum” diye konuştu.



Kategori : GÜNCEL