Her 5 çocuktan biri reflü hastası

  • Ana Sayfa
  • Her 5 çocuktan biri reflü hastası
Her 5 çocuktan biri reflü hastası
Mide içeriğinin istemsiz olarak geri kaçmasına sık rastlanılan bebekler reflü hastalığına yakalanıyor... Abone ol

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan, bağırsaklara doğru gitmesi gereken mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması (reflü) durumunun yapısal özellikleri nedeniyle bebeklerde daha sık görüldüğünü belirtti.

Genellikle asit olan mide içeriğ turkey hair transplant cost inin fazla miktarda yutma borusunun içine ve ağza doğru geri kaçmasının sonucunda ortaya çıkan problemlerin reflü hastalığına neden olabildiğini belirten Artan, ''Bebeklerin yarısında görülen mide içeriğinin istemsiz olarak geri kaçması her beş çocuğun birinde hastalık yapıyor'' dedi.

Yemek borusuyla mide arasındaki kapakçık sisteminin olgunlaşmaması, bebeklerin günün 16 saatini uyuyarak geçirmesi, beslenme tarzlarının sıvı içeceklere dayanması ve yemek borusunun kısa olmasının bebekleri daha sorunlu ve riskli kıldığını ifade eden Artan, bunların büyük kısmının gelişimleri süresince düzeleceğini kaydetti.

Yapısal kusur oluşması durumunda ise sorunun yetişkinlik döneminde de devam edeceğini vurgulayan Artan, hastalığın mide fıtığı, alt yemek borusu kapakçığının gevşek olması, midenin çıkışının kapalı ya da dar olması gibi kalıcı ve giderek ağırlaşan sorunlara yol açabileceğini dile getirdi.

GECELERİ ÇOK SIK UYANAN BEBEKLERE DİKKAT!

Prof. Dr. Artan, beslenme sırasında tıkanma, boğulacak gibi olma ve pürüzlü-tanecikli yiyeceklere tahammülsüzlük gösteren bebeklerde reflü olabileceğini kaydetti.

Bu bebeklerin geceleri çok sık uyandığını dile getiren Artan, reflünün bazen ameliyatla tedavi gerektirecek kadar ilerleyebileceğine dikkati çekti.



Kategori : SAĞLIK