'Veda' filmi tarihi hatalarla dolu

  • Ana Sayfa
  • 'Veda' filmi tarihi hatalarla dolu
'Veda' filmi tarihi hatalarla dolu
Atatürk araştırmacısı ve yazar Eriş Ülger, "Veda" filminde vahim hatalar yapıldığını belirtti.Abone ol

Atatürk'ün yakın arkadaşı ve yaveri Salih Bozok'un anı defterini elinde bulunduran Atatürk araştırmacısı ve yazar Eriş Ülger, Zülfü Livaneli'nin vizyondaki "Veda" filminde vahim hatalar yapıldığını söyledi. Filmde Latife Hanım'ın yanlış tanıtıldığını vurgulayan Eriş Ülger'in tespitleri şöyle:

KORUMA İLE GELDİ: Bir sahnede Zübeyde Hanım'ın Selanik'ten İstanbul'a büyük eziyet çekerek geldiği anlatılıyor. Böyle bir şey yo ersağ üyelik k. Atatürk, annesini ve kız kardeşini Selanik'e gönderdiği özel bir ekiple İstanbul'a getirtiyor.

BASAMAK ÇIKABİLİR: Atatürk, Zübeyde Hanım'ı Ankara'dan İzmir'e gönderirken trene hasır koltukla bindiriyor. Bu kadar ağır romatizması olan ve gözleri çok az gören Zübeyde Hanım, 25-30 basamak çıkamaz. Bu kadar sıhhatli gösterilmesi yanlış.

'MUSTAFA ABİ' DEMEDİ: Fikriye Hanım'ın, Mustafa Kemal'e, "Mustafa Abi" diye hitabını görüyorsunuz. Fikriye Hanım, Atatürk'e hep "Paşa Hazretleri" diye hitap etmiştir.

İÇKİ SOFRASI YANLIŞ: Fikriye Hanım'ın Atatürk'ün sofrasına oturup rakı içmesiyle ilgili sahne doğru değildir. Böyle bir şey hiçbir zaman yaşanmamıştır.

ÇANAKKALE'DE AZINLIK YOK: Çanakkale Savaşı'na Ermeniler, Rumlar, Yahudiler iştirak etmemiştir. Azınlıklar bir bedel ödeyerek askerlik hizmeti yapmadı.

ATATÜRK SİPERDE DEĞİLDİ: Çanakkale Savaşları sırasında Atatürk'ün düşmanın yakın olup olmadığını anlamak için siperden çıktığı görüntüleri var. Düşman takır takır ateş ederken Atatürk, düşman yakın mı değil mi diye bakıyor. Atatürk siperde değil, askerinin önünde, atının üzerindedir.

TEK DÜŞMAN ÖLDÜRMEDİ: Filmde, Atatürk'e düşman askeri öldürtülüyor. Öyle bir şey olmadı. Mağlup bir generali çadırında ayakta kabul etmiş bir komutan Atatürk.

SÜREKLİ ZEYBEK OYNAMAZDI: Atatürk sürekli zeybek oynayan biri değildi. Bir kez 1937'de zeybek oynadı. Balkan Antantı'nın (Paktı'nın) imzalandığı günün akşamı Beylerbeyi Sarayı'nda, pakta iştirak eden devletler kendi kültürlerini tanıtırken onların içine katılıp bir buçuk dakika zeybek oynamıştır.



Kategori : MAGAZİN