Kopan parmak yeniden çıkacak

Kopan parmak yeniden çıkacak
Sürüngenleri bilirsiniz... Bazılarının kopan uzuvlarının yerine yenisi çıkar... Artık bu mucize insanlarda da geçerli olacak... Nasıl mı?Abone ol

Philadelphia’daki Wistar Enstitüsü’nden araştırmacılar insanların kaybettikleri uzuvlarına yeniden kavuşmasını sağlayacak bir araştırmaya imza Cricket çakmak attı.

Vücutlarından kopan kısımları yeniden üretme yeteneğine sahip olan şerit solucanlar, sürüngenler ve semenderler gibi bazı hayvanları gözlemleyen bilim adamları p21 geninin yitirilen uzvun yerine yenisini çıkarmadaki etkisini keşfetti.

Farelerde p21 genini etkisizleştiren araştırmacılar, hayvanların kayıp organlarının kendisini yenilediğini gözlemledi. Araştırmanın lideri Prof. Dr. Ellen Haber-Katz, p21 geninin etkisizleştirilmesiyle teorik olarak insanların da kaybettikleri uzuvlarına yeniden kavuşabileceğini açıkladı. Katz, hücre bölünmesini yöneten p53 geninin aynı zamanda p21’in etkinleşip etkinleşmeyeceği üzerinde belirleyici faktör olduğunu anlattı.

Katz, “Gelecekte p21’in kısa süreli devre dışı bırakılarak gerçekleştirilebilecek bir tedavinin bulunacağını öngörüyoruz. Bölgesel ilaç uygulamasıyla süreç desteklenebilir” dedi.



Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ