Piyasalarda bu hafta neler bekleniyor?

  • Ana Sayfa
  • Piyasalarda bu hafta neler bekleniyor?
Piyasalarda bu hafta neler bekleniyor?
Geçen hafta piyasalar daha sakin bir seyir izledi. Peki önümüzdeki hafta piyasaları neler bekliyor? İşte yanıtlar;Abone ol

Geçen hafta piyasalar daha sakin bir seyir izledi. Siyasi gerginliğin biraz azalması, Yunanistan konusunda AB liderlerinden gelen olumlu açıklamalar ve ABD ekonomisine ilişkin verilerin beklentilerden biraz daha iyi olması sonucunda küresel risk iştahında artış oldu.

Bu da Türkiye piyasalarının daha sakin bir seyir izlemesine yol açmakla birlikte, IMF beklentisinin sona ermesi ile faiz oranlarında yükselme kaydedildi. IMF ile bir stand-by düzenlemesi yapılmayacağının açıklanması piyasalar tarafından zaten beklenilen bir gelişme olduğu için fazla sürpriz yaratmadı.

Özellikle borsada hafif bir gerileme olurken, tahvil ve bono faizlerinde hawaii seo de yine hafif bir yükselme kaydedildi.

Dolar/TL paritesi haftaya 1.53’in altında başladı, tahvil/bono piyasasında ise 16 Kasım 2011 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi haftaya yüzde 9.07 ile başladı. Hazine ihalelerinde talep beklentilerin biraz altındaydı, bu açıdan faizlerde hafif bir çıkış kaydedildi. Hafta içinde IMF’den gelen açıklama TL’nin biraz değer kaybetmesine neden oldu, gösterge faiz de yüzde 9.25’in üzerine çıktı. Haftanın son gününde ise küresel piyasalarda ABD dolarının değer kaybetmesi, TL’nin dolara karşı yükselmesini sağladı. Faiz oranları ise hafif geriledi.

TCMB'nin 23 Aralık'tan bu yana ihaleler yoluyla piyasadan yaptığı toplam DİBS nominal alım miktarı ise 2.3 milyar TL oldu.

Hazine'nin düzenlediği 8 Eylül 2010 itfalı referans bono ihalesinde piyasa beklentilerinin altında 3.3 milyar TL'lik talep geldi. Hazine'nin de daha önce açıkladığı üzere net satış 2.033 milyon TL olarak gerçekleşirken, ihaleye 4.53 milyar TL olan beklentinin altında nominal 3,309.4 milyon TL teklif geldi.

İhalede ortalama bileşik faiz ise beklentiler dahilinde yüzde 7.19 olarak gerçekleşti. Hazine'nin daha sonra gerçekleştirdiği 6 Ağustos 2014 itfalı sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracında ise bileşik faiz beklentilerin oldukça üzerinde oluşurken, satış beklentilerin altında kaldı. Sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 10.82 oldu. Sabit kuponlu tahvil ihalesinde nominal teklif 976.5 milyon TL, net satış 579.6 milyon TL oldu. Hazine piyasaya bu hafta 2 milyar TL'lik iç borç ödemesi gerçekleştirdi.

Sonuçta geçen hafta Cuma günü Merkez Bankası gösterge kuruyla 1.5457 olan dolar/TL paritesi, Merkez Bankası kurlarıyla haftanın son günü itibariyle 1.5263 TL’ye gerilerken 2.0997 düzeyinde olan Euro/TL paritesi ise aynı kaldı. Bir önceki hafta Cuma günü yüzde 9.15 olan gösterge bononun bileşik faizi ise haftanın son günü itibariyle yüzde 9.18’e yükseldi.

Döviz: Hafta başında ABD'de birönceki hafta açıklanan istihdam verilerinin ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserliği desteklemesiyle yüksek getirili para birimlerine talep arttı, Japon Yeni baskı altında kaldı. Yendeki düşüş, Japon merkez bankasının para politikasında gevşeme planı yaptığı ve 16-17 Mart'taki toplantısında bu doğrultuda bir karar alabileceği haberlerinden de etkilendi.



Kategori : GÜNCEL