Kutsal emanetler Çankaya yolcusu

  • Ana Sayfa
  • Kutsal emanetler Çankaya yolcusu
Kutsal emanetler Çankaya yolcusu
253 bin şehidin yattığı bölgeden alınan toprak, deniz suyu ve Türk bayrağı, Cumhurbaşkanı'na sunulmak üzere yola çıkarıldıAbone ol

253 bin şehidin yattığı bölgeden alınan toprak, deniz suyu ve Türk bayrağı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulmak üzere törenle yola çıkarıldı.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 95. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Gelibolu Yarımadası’nda 253 bin şehidin yattığı bölgeden alınan toprak, deniz suyu ve Türk bayrağı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulmak üzere törenle yola çıkarıldı.

Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, search engine optimization Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaeddin Sevim’in katıldığı Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesiyle başladı.


Törende bir konuşma yapan Vali Abdülkadir Atalık, Çanakkale Zaferi’nin önemine değinerek, “Çanakkale Zaferi, uğruna çok ağır bedel ödenerek, yüzbinlerce şehit ve gazi kanlarıyla kazanılmış bir destandır. 18 Mart 1915 günü zamanının en ileri donanması Çanakkale Boğazı’nda beklemediği bir savunma ile karşılaşmış ve geri çekilmek zorunda kalmıştır. Müteakip aylarda emperyal güçlerin başlattıkları kara harekatı da aynı şekilde hüsranla sonuçlanmıştır. Bu zafer, 1. Dünya Savaşı sonrasında başlattığımız Kurtuluş Savaşı’nın ilham kaynağı olmuştur. Bağımsızlığın simgesi şanlı bayrağımız, Çanakkale Deniz Zaferinin yaşandığı Çanakkale Boğazı’ndan alınan deniz suyu ve kara savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası’ndan alınan kutsal toprağı Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim ederek, bu destanı bir kez daha hatırlayacağız” dedi.

Vali Atalık, konuşmasının ardından kutsal emanetleri, atletler Özde Ezel Oruç ve Batuhan Yumaklı’ya teslim etti. Daha sonra Vali Atalık, karanfilleri havaya atarak Zafer Koşusu’nu başlattı. Emanetleri Ankara’ya koşarak götürecek olan atletlere, Vali Abdülkadir Atalık, Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaeddin Sevim ve çok sayıda öğrenci de bir süre eşlik etti.

Kutsal emanetler sırasıyla Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Ankara illerinin sınırlarından geçirilerek 18 Mart Perşembe günü Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ulaştırılacak. Zafer koşusu, 5 gün sürecek.



Kategori : GÜNCEL