Esenler ekmeğe kimlik verdi

Esenler ekmeğe kimlik verdi
Esenler Belediyesi’nin kararlı tutumu ile ilçede ekmek poşete girdi. Dünden itibaren Esenler’de tüm ekmekler poşetlendi.Abone ol

Ülkemizde yaklaşık 10 yıl önce yürürlüğe girmesine rağmen çeşitli sebeplerle bir türlü poşetlenemeyen ekmek, Esenler Belediyesi’nin kararlı tutumu ile Esenler’de poşete girdi. Dünden itibaren Esenler’de tüm ekmekler poşetlendi.

Esenler Belediyesi’nin İstanbul Fırıncılar Esnaf Odası ve Esenler Fırıncılar Esnaf Odası ile uzun zamandır ekmeğin poşetlenmesi konusunda yürüttüğü çalışmalar meyvesini verdi. Ve bundan sonra Esenler’de üretilecek her ekmek poşetlerde satılacak. Ekmekde poşet döneminin başlaması münasebetiyle, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, İstanbul Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer ve Esenler Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Çiçek birlikte bir basın toplantısı yaptılar. Esenler Fatih Mahallesi’nde bulunan Mengenler en fazla müşteri getiren reklam nasıl verilir Fırını Kafeteryası’nda yapılan basın toplantısında ilk sözü İstanbul Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer aldı.

Türkiye’de bir ilk

Uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Özer, “13 yıldır İstanbul Fırıncılar Esnaf Odası Başkanlığı yapıyorum. Ekmeğin ambalajlanmasının mecburi oluşunun üzerinden ise 10 yıl geçti. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü bu uygulanamadı. Bunun çok önemli bir ihtiyaç olduğu zaman geçtikçe daha iyi anlaşıldı. Bir çok ilk uygulamalarıyla dikkatleri çeken Esenler Belediye Başkanımız bu konuda da bir ilke imza attı. Ve bugünden itibaren fırınların tezgahlarından satılan ekmekler hariç tüm ekmekler geri dönüşümlü ambalajlara konuldu. Bizi anlayan bir belediye başkanı çıktığı için Sayın M. Tevfik Göksu’ya ülkemizdeki tüm fırıncılar adına teşekkür ediyorum” dedi.

Eczane gibi fırın

Ekmeklerin ambalajlanmasının gramaj problemini de çözeceğini söyleyen Özer, “Hemen akla şu sor geliyor. Ekmeği ambalajlamak fiyatları artırır mı? Hayır. Biz kesinlikle ambalajı fiyatı artırmak için bir sebep olarak görmeyeceğiz. Belediye Başkanımıza ve halkımıza bir jest olarak 2 yıl önceki fiyatlarla ekmeği 75 kuruşa satmaya devam edeceğiz. Başkanımıza şunun da sözünü veriyoruz. Esenler’deki fırınlar eczane gibi, fırıncılar da eczacı gibi olacak” şeklinde konuştu.

Ekmeğin kimliği olacak

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da 500 bin nüfuslu Esenler’de günde 700-750 bin ekmeğin tüketildiğini belirtti ve, “Sofralarımızın baş tacı, en önemli gıda maddesi ekmeğimizle kimsenin oynamasına müsaade etmeyiz. Göreve geldiğim ilk günden beri bunu söylüyorum. Ekmekler de satın alınırken, bakkalda, fırında maalesef kavun-karpuz seçilir gibi seçiliyor. Bir ekmeğe 10 kişinin eli değiyor. 10 kişinin elinin değdiği bir ekmeğin hijyenik olduğunu kim söyleyebilir? İşte bunun için biz kesinlikle ekmeklerin ambalajlanmasını istedik. Ve bu ambalajlama sonucu ekmeğin gramajı, nerede üretildiği gibi bilgiler de olacak. Yani ekmeğin bir kimliği olacak” dedi.

Menşei bilinmeyen ekmek satılmayacak

Menşei bilinmeyen hiçbir ekmeğin Esenler’de satılmaması için mücadele edeceklerini kaydeden Göksu, “Zabıtamız fırınlarımızı ve ekmek satış noktalarını sıkı kontrol altında tutacak. İstanbullu ve şehirli olma bilincine ekmeğimizle başlıyoruz. Uygulamanın Türkiye’de bir ilk olma heyecanını yaşıyoruz. Bize bu imkanı sunan bütün fırıncı kardeşlerimize ve esnaf odalarımıza Esenler halkı adına teşekkür ediyorum” dedi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında fırından lokantaya, pastaneden kasaba kadar gıda işiyle uğraşan bütün esnafın hijyen eğitiminden geçirileceğini söyledi.



Kategori : GÜNCEL