Doğum kontrolünde manyetik dönem

  • Ana Sayfa
  • Doğum kontrolünde manyetik dönem
Doğum kontrolünde manyetik dönem
Turgut Özal Tıp Merkezi'nden Doç. Dr. Önder Çelik, manyetik alan oluşturarak gebelikleri önledi.Abone ol

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde geliştirilen rahim içi cihaz, ürettiği manyetik alanla sperm ve yumurtaların bir araya gelmesini engelleyerek, gebeliğin önünü kesiyor.

Laboratuvar ortamlarında ve hayvanlarda denenen cihazın başarılı olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Çelik, gerekli faz çalışmalarının yapılmasının ardından kadınlarda kullanılabileceğini belirtti, şu bilgiyi verdi:

“Bize hastaların bir kısmı çocuk sahibi olabilmek için multi language seo gelirken bir kısmı da fazla çocuk olmaması için müracaat ediyor. Günümüzde gebelikten korunmanın birçok modern ve kolay yolu var. Bunlardan biri de rahim içi cihaz dediğimiz halk arasında 'spiral' denilen cihazlardır. Bu cihazlar üzerinde genellikle bakır içermekle birlikte hormon içerenleri de mevcuttur. Gebeliği önlemede oldukça başarılı olan bu cihazları kullanan kadınlarda, cihazlara rağmen rahim içi veya rahim dışı gebeliklerle karşılaşabiliyoruz. Özellikle dış gebelik gelişen hastalarda cerrahi müdahale gerekebiliyor. Biz buradan hareketle bir rahim içi cihaz dizaynı geliştirerek, bu cihazın hiçbir şekilde gebeliğe müsaade etmemesi gerektiği düşüncesinden yola çıktık ve yaklaşık 4 yıllık çalışmamızı sonuçlandırdık.”

SPERMİN HAREKET YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRİYOR

Çalışmalarının “Eur J Contracept Reprod Health Care” dergisinde yayınlandığını belirten Çelik, cihazı diğerlerinden ayıran özelliklerinin olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:

“Yeni cihazımız, bakırlı cihazın sahip olduğu her türlü özelliğe sahip. Ancak bu cihazı bakırlı cihazlardan ayıran en önemli özelliği manyetik alan üretmesi. Sperm ve yumurtanın bu manyetik alana takılarak bir araya gelmesinin engellenmesi ve gebelik oluşumunun bloke edilmesi önemli farklı özellik. Şu an henüz insanlarda kullanılmadı. İnsanlarda kullanılabilir hale gelmesi ve patent çalışmaları için birtakım faz çalışmalarından geçmesi gerekiyor. Dışı silikonla kaplı cihaz, statik manyetik alan üretiyor. Sperm DNA'sı cihazın üretmiş olduğu manyetik alan tarafından etkilendiği için sperm hareket yönünü değiştiriyor. Tamamıyla yeni ve ilk kez bizim tarafımızdan dizayn edilmiş bir cihaz. Hayvanlarda kullandık. İnsan spermlerine karşı da etkisini laboratuvar ortamlarında deneyerek test ettik.”

Çelik, rahim içi cihazın tek çubuk halinde veya T şeklinde olmak üzere iki türlü dizayn edildiğini söyledi.



Kategori : SAĞLIK