AVM'ler istihdam ambarı oldu

AVM'ler istihdam ambarı oldu
AVM'ler 2009 yılında 450 bin kişiye direkt, 1 milyon 350 bin kişiye ise dolaylı istihdam sağladığı belirtildi. Abone ol

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Yasa Tasarısı'nın hem sektöre hem de Türkiye'ye faydalı bir halde çıkması gerektiğini bildirdi. Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Yasa Tasarı'nın piyasayı oldukça hareketlendirdiğine değinen Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim de İTO olarak girişimlerimiz oldu. Bir kere herkes aynı ge-minin içinde dolayısıyla bu gemi ne kadar iyi yüzerse hepimiz iyi yüzeceğiz. 2001 krizini yaşamadan evvel işsizlik yüzde 7'ler civarında sonra yüzde 10 -11'lere otur minesota seo du. 2007 yılında büyümeye rağmen işsizlik rakamlarını aşağı çekemedik. 2008 krizinde bu rakam yüzde 14-15 bandına tutunursa ve Türkiye ekonomisinin büyümesine rağmen bunu aşağı çekemezsek bu Türkiye için çok büyük bir sorundur. " Murat Yalçıntaş, AVM sektörünün 2009 yılında 450 bin kişiye direk, 1 milyon 350 bin kişiye dolaylı istihdam sağladığını anımsatarak, bunun toplam istihdamın yüzde 2'sine denk geldiğini ifade etti.
KISITLAMA SEKTÖRE ZARAR VERİR

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal ise, AVM'lerin açılış ve kapanış saatleri ile ilgili herhangi bir kısıtlamanın zaten zor durumda olan sektör açısından ciddi bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. Kodal, yeni AVM açılmasıyla ilgili belediyelerin imarla ilgili yönetmeliklerin bu konuda daha düzenli olması gerektiğine işaret ederek, yapılacak bu düzenlemelerle AVM'lerin belli bölgesel yoğunluğuna bir denetim ve kısıtlama getirilmesi gerektiğini anlattı.


Yıl içinde 1,1 milyar ziyaretçi bekleniyor

Hakan Kodal, 2009 yılında AVM'leri 1 milyar kişinin ziyaret ettiğini anımsatarak, bu yıl ise 1,1 milyar kişinin ziyaret etmesini beklediklerini dile getirdi. AVM yatırımlarında yavaşlama görünse de başlamış yatırımların etkisi ile 2008 yılına göre yüzde 15 büyüme ile AVM sayısının 238'e, kiralanabilir alan toplamının 5,7 milyon metre kareye ulaştığını dile getiren Kodal, 30 milyar dolarlık toplam yatırım ile AVM'lerin Türkiye'nin önemli bir lokomotif sektörü haline geldiğini anlattı. Hakan Kodal, 2010 yılının AVM ve organize perakende sektöründe hızlı büyümenin ardından yaşanan sindirimin devam edeceği, verimlilik ve müşteri odaklı çalışmaların ön planda olacağı bir yıl olacağını sözlerine ekledi. 2009'un son çeyreğinde yüzde 14 oranında ciro artışı olduğunu belirten Kodal, 2010 yılının ocak ayında ise cirolarda yüzde 10'un üzerinde artış olduğunu dile getirdi. Kodal, 2009 yılında AVM'lerde gerçekleşen cironun 21 milyar lira olduğunu bildirerek, 2010 yılında tahmin edilen cironun ise 25 milyar lira olduğunu kaydetti.




Kategori : EKONOMİ