CHP'li Ersin Akın Birdal'ı ıslattı

  • Ana Sayfa
  • CHP'li Ersin Akın Birdal'ı ıslattı
CHP'li Ersin Akın Birdal'ı ıslattı
Meclis'te tansiyon yine yüksekti. İnsan Hakları Komisyonu'nun bugünkü toplantısında ortalık karıştı.Abone olMeclis bugün yine ilginç bir olaya tanıklık etti. AK Parti'li Üskül, CHP'li Ersin'i toplantıyı sabote etmekle suçladı.

Akın Birdal'ın üzerine su dökmekle suçladığı CHP'liyi Meclis Başkanlığı'na şikayet edeceğini açıkladı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun bugünkü toplantısında tartışma yaşandı. Gündemindeki konuları görüşmek üzere, Ak Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül başkanlığında toplanan komisyonda CHP'li Ahmet Ersin'e ağır suçlamalar yöneltildi.

EL KOL HAREKETİ YAPTI, SU DÖKTÜ

Üskül, Ersin'in, Erzincan'daki başsavcı ile görüşememelerine neden olan olayla ilgili ısrarla bir karar alınmasını talep ettiğini ifade ederek, toplantının ilk 40 dakikasında, CHP'li iki milletvekilinin önerilerinin görüşüldüğünü ve kendilerine 5'er-6'şar kez söz verdiğini söyledi. Öneriyi oylamaya geçtiği sırada Ersin'in sürekli olarak sözünü kestiğini ve konuşmasına fırsat vermediğini dile getiren Üskül, şöyle konuştu:

“Bunu çok sık yapıyor. Fakat bu defa, iş, sürekli olarak yerinden konuşma ve söz kesme boyutunu aştı; elleriyle, kollarıyla sağa sola çarpmaya başladı. Sanki bir tür şiddet eğilimine yönelir gibi tavırlar içine girdi. O arada bir su bardağını nebraska seo devirdi, Sayın Akın Birdal'ın elbiselerinin ıslanmasına neden oldu. Bunun üzerine toplantıya ara verildi. Kendisiyle ilgili olarak içtüzüğün ilgili maddesini işleteceğim. TBMM Başkanlığına gereken başvuruyu yapacağım. Aradan sonra Ersin, toplantıya katılmadı. Daha sakin bir ortamda, gündem konularını konuşmaya başladık.”

Soruları da yanıtlayan Üskül, “Ahmet Ersin'le ilgili İçtüzük uygulamasının gereğinin ne olduğunun” sorulması üzerine, İçtüzük'ün, “komisyon toplantılarının düzeni” ile ilgili 46. maddesini okudu. Maddede, “Bir komisyonda, söz kesilir, şahsiyatla uğraşılır ve düzeni bozma hareketlerinde bulunulursa, Komisyon Başkanı düzeni sağlar. Gerekiyorsa toplantıya ara verir veya erteleyerek, durumu gereği yapılmak üzere TBMM Başkanlığına bildirir” ifadesinin yer aldığını belirten Üskül, yaptırımına TBMM Başkanlığının karar vereceğini söyledi.

Üskül, Komisyon Başkanı olarak bu maddeye dayanarak, Ersin'in toplantı düzenini bozduğunu belirterek, tutanakla birlikte TBMM Başkanlığına başvuracağını kaydetti.

MİLLETVEKİLLERİNE ÖZEL İZİN

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in, (Ergenokon davası kapsamında) cezaevinde bulunan Mehmet Haberal ile Fatih Hilmioğlu'nun hasta olduğunu, durumlarının iyi olmadığını ve bu nedenle de ziyaret etmek istediklerini söylediklerini kaydeden Üskül, Adalet Bakanlığının, milletvekillerinin belli suçlardan cezaevlerinde bulunan kişileri ziyaret etmeleri konusundaki yönetmelikte değişiklik yaptığını bildirdi. Zafer Üskül, milletvekillerinin, belli suçlardan cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler ile görüşmesinin Adalet Bakanının iznine tabi tutulduğunu söyledi.

"SÖZ VERMEYİNCE TEPKİ GÖSTERDİK"

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda bardağın devrilmesi ve BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın üzerinin ıslanmasına kadar varan kavgaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Kendisinin de 1,5 ay önce Ergenekon tutukluları eski rektör Fatih Hilmioğlu ve Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'ın ağır hasta olduğuna ilişkin duyumların yerinde incelenmesine yönelik talebinin olduğunu ancak bu talebin gündeme getirilmediğini söyleyen Ersin "Zaten 1,5 aydan beri komisyonu toplamıyor, bir de sözümüzü kesince, söz vermeyince, tepki gösterdik. O tepkinin sonucunda bir süre toplantıya ara verildi. Ben ayrıldım o koşullarda toplantıyı sürdürebilmem mümkün değil, toplantıyı terk ettim" diye konuştu.

Ersin, Komisyon Başkanı'nın Meclis Başkanlığı'na şikayet edeceğine ilişkin bir soruyu da, "İstediği yere şikayet etsin, benim için problem değil. Onun aczine karşı sözümü kesmesine söz vermemesine karşı tepki gösterdim. Bunun için başını nereye vuracaksa vursun, beni ilgilendiren bir şey yok. Kimseden de çekindiğim yok. Ne yapacaksa kendisi bilir" şeklinde yanıtladı. Toplantıda bir iki milletvekilinin kendisine 'ulan' diye hitap ettiğini belirten Ersin, "Bu komisyonda bölünmeye yol açabilir mi?" şeklindeki bir soruya ise, "Biz muhalefet partisinin komisyon üyeleri olarak elbette duyarlı davranıyoruz ama aynı duyarlılığı maalesef AKP'li komisyon üyeleri ve özellikle de başkanından göremiyoruz. Maalesef misyonunun gereğini, görevini yapmıyor. O nedenle tepkilerimiz var, şikayetlerimiz var" karşılığını verdi.

BARDAK OLAYI SPONTANE GELİŞTİ

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de komisyonda yaşanan kavgayı, "İnsan hakları komisyonuna yakışmayan bir ortam oluştu. Vücut teması yok. Bağrışıp çağrışıyor olmamız bile bir kusur değil mi? İnsan Hakları Komisyonu'na yakışmıyor. Eğer orada şiddete maruz kalan birisi varsa Ahmet Ersin'di. Çünkü adını söylemek istemiyorum, AKP'li bir milletvekili neredeyse o noktaya gelebilecek şekilde davrandı. Belki insanlar yerinden kalkmadı ama hepsinin ortak hücum noktası Ahmet Ersin oldu. Bu doğru değildi. Çay bardağı çok spontane gelişti. Tartışmanın taraflarından biri Akın Birdal değildi" şeklinde anlattı.



Kategori : POLİTİKA