Müze vurgununda ikinci perde

Müze vurgununda ikinci perde
Ankara Resim Heykel Müzesi'ndeki talanın boyutları artıyor. Müze fareleri, ünlü ressam İbrahim Çallı'nın da bir eserini çalmış. Yerine sahtesi konmuş, bir de sahte Çallı imzası kondurulmuş.Abone ol

18 eserin çalındığı Ankara Resim Heykel Müzesi'ndeki soygunun bununla da sınırlı kalmadığı ortaya çıktı. Çok sayıda eser kayıp ya da tahrip edilmiş. Ünlü ressam  İbrahim Çallı'nın resimleri de yağmadan nasibini almış. 'Çallı'ya ait' diye sergilenen bir resimdeki imza sahte çıktı. Tablonun çalındığı, yerine sahtesinin konulduğu sanılıyor. Ressamlar Namık İsmail ve Şevket Dağ'ın bazı eserlerinden de geriye sadece maine seo çerçeveleri kaldı. Şaşkınlık yaratan soygun sayım sırasında Müze Müdürü Ömer Osman Gündoğdu'nun ihbarıyla ortaya çıkmıştı. İlk incelemede Hoca Ali Rıza'ya ait 13 karakalem eskizin fotokopileriyle değiştirildiği anlaşılmıştı. Çalınan 5 eserin ise kime ait olduğu bilinmiyor.

DAHA YARISI SAYILMADI

2008'de Bakan Ertuğrul Günay'ın talimatıyla başlayan ve 4 bin eseri kapsayan sayımda henüz yarıya gelindi. Yağmanın ise uzun yıllar içinde gerçekleştirildiği sanılıyor. Müzede daha önce de benzer olaylar yaşanmıştı. 1997'de 31 eserin, 2007'de iki heykelin çalındığı müze o zaman da 'yetersiz güvenliğiyle' gündeme gelmişti.  Müzede geçen yıl bir güvenlik görevlisinin, İbrahim Çallı'nın yağlıboya portresi ile Şevket Dağ'ın iki tablosunu çaldığı anlaşılmıştı.

500 KAYIP 2 KATI YIRTIK

BU çarpıcı iddia 6 kişilik sayım ekibinde yer alan isimlerden Doç. Dr. Osman Altıntaş'a ait.

İşte o sözler:

l Müzede ilk kez bilimsel olarak sayım yapıldı. Sayıma geçen yıldan beri devam ediyoruz. Envanter incelemesine de 4-5 yıl önce başlandı. Sayımın yanında envanter kayıtlarının doğru, eserlerin orijinal olup olmadığına bakıyor, fiziki durumlarını da inceliyoruz.

l Müze talan edilmiş durumda. Müzenin güvenliği Allah'a emanet.
l En az 400-500 eserin çalındığını belirledik. Müze reprodüksiyon dolu. Çok sayıda sahte eser var.

l Hoca Ali Rıza Efendi'nin 15-20'den fazla eseri yok. Şevket Dağ'dan İbrahim Çallı'ya kadar birçok kişinin eserleri kayıp.

l Sahteliği konusunda herkesin hemfikir olduğu tablolar sergileniyor. Eserlerin saklama koşulları da o kadar kötü ki, çalınanın iki katı yırtılmış. Sayım yapsak ne olur.

ÇALINSA İYİ

Altıntaş, eserlerin kötü şartlarda muhafaza edildiğini belirterek 'Çalınsalar daha iyi. Eserler teşhir edilmeli. Çünkü depolardan gidiyor' dedi.



Kategori : GÜNCEL