MHP, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün İktisadi Devlet Teşekkülleri kapsamından çıkarılarak Kamu İktisadi Kuruluşu statüsüne dönüştürülmesi için kanun teklifi verdi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır partisinin Karadeniz milletvekilleri ile Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Çaykur’un özelleştirilmesinden vazgeçilmesi ve Kamu İktisadi Kuruluşu statüsüne dönüştürülmesiyle ilgili kanun teklifi hakkında bilgi verdi. Karadeniz insanının mağdur edildiğini, çay üreticisinin AKP iktidarınca cezalandırıldığını belirten Şandır, "Çay milli ürün olarak kabul edilmeli ve korunmalı. Çaykur özelleştirme kapsamından çıkarılmalı, bazı siyasilerin kendi çıkarları doğrultusunda Çaykur’u bitirme yolunda attığı adımlar durdurulmalı" diye k nebraska seo onuştu.
"AKP’Lİ RİZE MİLLETVEKİLİNİN BAŞINDA OLDUĞU ÇAY KONSEYİ ÇAYKUR’U ORTADAN KALDIRMAK İSTİYOR"
MHP Trabzon Milletvekili Latif Yunusoğlu ise Türkiye’nin tarımda kendi kendisine yetmeden bulunduğu coğrafyada var olmasının mümkün olmadığını belirterek, AB ve ABD söylemleri ile yok edilecek tarımsal üretimin bedelinin ağır olacağını kaydetti. Yunusoğlu, "Bütün bu gerçeklere rağmen son günlerde ne yazık ki ortadan kaldırılma sırasının kısa adı Çaykur olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne geldiği gözlenmekte, AKP’li Rize Milletvekilinin başında bulunduğu Ulusal Çay Konseyi ile Rize Ticaret Borsasınca hazırlanan ve topluma takdim edilen Çay Kanunu Tasarısı ile sessiz sedasız bir şekilde bu kuruluşumuzun ortadan kaldırılmak, ithal çaylara kapı açılmak istendiği anlaşılmaktadır" dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen çayın ekonomik boyutundan ziyade sosyal boyutunun ön planda tutulması gereken stratejik bir ürün olduğunu dile getiren Yunusoğlu, gelinen noktada Sri Lanka, Hindistan ve Kenya gibi yoksul ülke menşeli ucuz ithal çaylarla Türk pazarının ele geçirilmesinin amaçlandığını söyledi. Yunusoğlu, şöyle konuştu:
"Doğu Karadeniz insanının günde bir dolara işçi çalıştırılan yılda on sürgün veren bu ülkelerin hemen hemen düz arazilerdeki çaylıkları ile baş etme imkanı bulunmamaktadır. Bunun aksini söyleyenler Rizeli, Trabzonlu, Artvinli, Giresunlu yaş çay üreticilerinin engebeli çaylıklarda ya ayda kırk-elli liraya yarı köle düzeninde işçi çalıştırmasını ya da göç etmesini istemektedirler. Bunu Türk insanının kabul etmesi mümkün değildir. Başta emtia borsası ve üst kurul aldatmacaları ile Çaykur’un önce pazarlamasını sonra da kendisini ortadan kaldırmayı amaçlayan, Türk pazarını ithal çaya açacak, Rize insanını Sri Lanka, Vietnam benzeri bir yarı köle düzenine ya da topraklarını terke mahkum edecek kanun tasarıları geri çekilmelidir. Yerine Türk çayını teminat altına alacak kanuni düzenleme çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. Çaykur’a ivedilikle TMO eşdeğeri bir statü kazandırılarak özelleştirme kapsamından çıkarılmalı."
ÇAY KANUNU TEKLİFİ VE ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
Yunusoğlu ve bir grup MHP milletvekilinin imzasını taşıyan kanun teklifinde ise Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün ana statüsü ve hukuki yapısını düzenleyen İktisadi Devlet Teşekkülleri başlıklı bölümünden çıkarılarak Kamu İktisadi kuruluşları bölümüne eklenmesi öngörüldü. MHP ayrıca çay üretimi ve üreticisinin sorunlarının araştırılması ve alınacak önlemlerin tespiti için de Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Kategori : GÜNCEL