CHP'den Kadir Topbaş'a zor sorular

  • Ana Sayfa
  • CHP'den Kadir Topbaş'a zor sorular
CHP'den Kadir Topbaş'a zor sorular
Elazığ'da 51 kişinin ölümüne neden olan deprem gözleri İstanbul'a çevirdi. CHP İstanbul Meclis üyeleri Topbaş'ı soru yağmuruna tuttu.Abone ol

Elazığ'da 6.0 şiddetinde depremde 51 kişi ölünce gözler depreme hazır olmayan İstanbul'a çevrildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı depreme hazırlık konusunda harekete geçirmek için soru yağmuruna tuttu.

CHP İBB ve Bakırköy Meclis Üyesi Ferzan Özer’in hazırladığı ve CHP İBB ve Bakırköy Meclis Üyeleri; Gülser Alparslan, Serdal Kılavuz, Cavit Ganiç ve Baba Levent Gökçe’nin imzaladığı yazılı soru önergesi İBB meclis başkanlığına oy birliği ile havale edildi. CHP’li Ferzan Özer İBB Meclis oturumunda okuduğu önerge de şunlara değindi;

“Gelecekte  İstanbul ve civarı ile ilgili bir deprem beklenmektedir. Belediye Başkanımız ve çeşitli yerel yöneticilerimiz İstanbul’un connecticut seo yüzde 60-70’nin kaçak veya ruhsata aykırı yapı stoğundan oluştuğunu medya önünde belirtmektedir. Mevcut yapı stoğunun çok büyük bir kısmını 1998 depreminden önce ve eski deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapıldığı gerçeği de göz önüne alındığında, deprem neticesinde can ve mal kaybının büyük olacağı bunun için belediyemizin bu doğrultuda çalışmalar yaptığı bilinmektedir”

GÜÇLENDİRME ÇÖZÜM MÜ?
“Can ve mal kaybının büyük olacağı bilincine sahip vatandaşlarımız da mevcut binalarının “Gece kondu hariç!” her ne konumda olursa olsun, kaçak-iskân müsaadesi alan yapıların dahi güçlendirilememektedir. Bu binalara 3194 sayılı imar yasasının amir hükmüne rağmen su-elektrik-doğalgaz gibi hizmetler verilmemesi gerekirken, verilmektedir. 2981 sayılı yasa ile affedilen yapılar tapuda kat mülkiyetine geçmiştir, ancak güçlendirmeye onay verilmemektedir. Binaların güçlendirilmesi bu binalara herhangi bir meşrutiyet kazandırmayacaktır. Yani bu binalar güçlendirildiğinde bunlar için Belediye encümenlerince alınmış yıkım kararları ortadan kalkmamaktadır. Belediyemizce yeni İmar Yönetmeliği çalışmalarının yapıldığı bu dönemde vatandaşların kullanmakta olduğu binaların güçlendirilebilmesi için açık net ve kapsamlı bir düzenleme yapılması gerekmektedir”

TOPBAŞ'A SORULAR
- Vatandaşa sağlanan kolaylık yok, olası depremde can kaybını aza indirgemek için ne gibi önlemler alınıyor?

-Olası bir depremde can kaybının en aza indirilmesinin temel hedeflerimizden biri olduğu hepimizce bilinmektedir. Bu konuda;
Belediyelerce alının yıkım kararı uygulanıncaya kadar, mal sahiplerinin istekleri doğrultusunda kullanmakta olduğu binaları güçlendirebilmeleri için belediyemizce herhangi bir düzenleme düşünülüyor mu?

- Ruhsat vermeye yetkili ilçe belediyelerince uygulanması için bu doğrultuda herhangi bir genelge neden yayınlanmadı?

- Bu tür binalarda yapılacak güçlendirmenin can kaybını en aza indireceği bilimsel bir gerçek iken neden gerçekler göz ardı edilerek güçlendirme  engelleniyor?

- Bu engellemenin kalkması için düzenlemenin yapılması gerekirken neden sadece belediyemizce alt yapının kurtarılması, ulaşımın sağlanması su, elektrik, doğalgaz, itfaiye, ambulans vs. gibi hizmetlerin götürülmesiyle ilgili simülasyonlar yapılıyor?

- İnsanların öleceği binaların çökeceği yolların ve alt yapının kullanılmaz hale geleceği düşünülmekte bu doğrultuda çalışmalar yapılmaktadır. Alt payı kurtarılmaya çalışılırken binaların mal ve sahipleri tarafından güçlendirilmesine neden izin verilmemektedir? Bu doğrultuda herhangi bir çalışma neden yapılmamaktadır?



Kategori : GÜNCEL