Tüp bebeğe sınırlama geliyor

Tüp bebeğe sınırlama geliyor
Tüp bebek yöntemiyle hamile kalan anne adayları ve ana rahmindeki tüp bebekler izlemeye alınacak.Abone ol

Sağlık Bakanlığı, "Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları" yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni yönetmeliğe göre çoğul gebeliklerin önlenmesi için en fazla bir embriyo kullanımına izin verilecek. Tüp bebek üniteleri müstakil binalarda olmayacak. Kamu veya özel hastanelerin bünyesinde faaliyet gösterecek. Tüp bebek merkezlerine yeni sorumluluklar getiren düzenlemeyle şartları yerine getirmeyen merkezlere, 5 günden süresiz kapatmaya kadar cezalar uygulanacak. Anne-baba olma hayali kuranlara daha iyi hizmet vermek için fizikî ve laboratuvar şartları iyileştirilecek.

YENİ DÜZENLEME TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Sağlık Bakanlığı'nın tüp bebek yönetmeliğinde köklü değişiklik yapması, tartışmaları beraberinde getirdi. Merkezlere çiftlerin ilk denemelerinde tek embriyo sınırlaması getiren Bakanlık, "Birden fazla embriyo ile çoğul gebelik oluyor. Bebek kayıpları yüzde 20'le vajinismus tedavisi ri buluyor." diyor. Aileler ise "Çocuk hayallerimiz ertelenmesin." ifadesini kullanıyor.

Sınırlamaya karşı çıkan tüp bebek merkezleri tek embriyo transferinde gebelik oranının yüzde 35'e indiğini savunuyor. Çözüm olarak iki embriyo sınırı konulmasını ve tek veya çift embriyo tercihinin doktora bırakılmasını gösteriyor. Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tüp bebekte iki denemeye kadar para ödüyor. Danimarka, Norveç, Finlandiya gibi nüfus sorunu yaşanan ülkelerde denemelerde sınır bulunmuyor. Fakat bu ülkenin kanunları da her denemede tek embriyoya izin veriyor. 2 milyona yakın çifti ilgilendiren yeni düzenlemeye göre Bakanlık'ta 20 uzmandan oluşan Bilim Komisyonu oluşturulacak. Komisyon, tüp bebek merkezlerinin yıllık çalışma verilerini değerlendirmek ve tüp bebek yöntemiyle hamile kalan anne adaylarını izlemekle görevli olacak. Ayrıca tüp bebekler daha anne rahmindeyken izlemeye alınacak.

İTİRAZLAR TÜP BEBEK MERKEZLERİNDEN

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu konudaki itirazların anne adaylarından değil tüp bebek merkezlerinden geldiğini belirtiyor. "Biz yeni düzenleme ile anne ve bebeklerin sağlığını koruyoruz. Tüp bebek yönteminde kullanılan fazla embriyo çoğul gebeliğe yol açıyor. Araştırmalar tüp bebekle dünyaya gelen ikizlerde ölüm oranının yüzde 20'lerde olduğunu gösteriyor. Bu normal gebelikle oluşan ikizlerde bu kadar değil. Ayrıca çocuk hayatını kaybetmese bile ileride ciddi nörolojik bozukluklar yaşıyor." şeklinde konuştu.

GEBELİK ORANI YÜZDE 35 DÜŞÜYOR

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Direktörü Dr. Hakan Özörnek, tek embriyo transferinde gebelik oranının yüzde 35'e indiğini belirtiyor. Özörnek, "Yani hastaların 3'te 2'si ilk tedavilerinde gebe kalamayacaklar. Türkiye gerçeği şu ki; hastaların çoğunluğu tedaviyi kendi ceplerinden ödüyor. Bu tedaviyi bir kez yaptırabilecek kadar parası olan hastaların 3'te 2'si hayatları boyunca çocuk sahibi olamayacak." diyor.

İki yıldır çocuk sahibi olmak isteyen 29 yaşındaki M.D. yeni düzenlemenin birçok insanı sıkıntıya sokacağını belirtiyor. "Biz küçük bir Anadolu kentinde oturuyoruz. Sadece rapor alabilmek için yaptığımız masraflar 2 bin TL'yi buluyor. Devletin ödediği para az, biz 10 bin TL'yi gözden çıkarıyoruz. Düzenleme ile hamile kalmak iyice zorlaştı. Hayallerimiz yıkıldı." ifadesini kullanıyor.


DEVLET, İKİ DENEMEYE KADAR ÖDÜYOR

Türkiye'de devlet 23 yaşında gün almış ve 40 yaşından gün almamış bayanlar için tedavi parasını ödüyor. İki denemeye kadar bu parayı ödeyen SGK, tüp merkezlerine bin 240 TL+KDV veriyor. Merkezlerden vatandaştan ise sınıflandırmaya göre fark ücreti talep ediyor. Buna ek olarak ilk denemede devlet ödediği paranın yüzde 30, ikinci tedavide yüzde 25'ini kesiyor. Merkezler bu parayı da vatandaştan alıyor. SGK'nın hizmetinden yararlanmak için tüp bebek yapılabilirliğine yönelik üniversitelerden rapor almak gerekiyor. Bu raporla ilaç masraflarının büyük çoğunluğu da devlet tarafından ödeniyor.



Kategori : SAĞLIK