Depremler İstanbul'u da tetikler mi?

  • Ana Sayfa
  • Depremler İstanbul'u da tetikler mi?
Depremler İstanbul'u da tetikler mi?
Herkesin kafasında aynı soru var! Deprem Danışma Kurulu, Elazığ ve İstanbul depremlerini değerlendirdi.Abone ol

Deprem Danışma Kurulu üyesi Prof.Dr. Ali Koçyiğit, Elazığ'da meydana gelen deprem bölgesinde, yaşanan depremden daha büyük bir deprem beklemediklerini belirterek, "Bu bölgenin güneyinde ve kuzey doğusunda risk var. Ama bu bölgelerde nüfus yoğunluğu az" dedi.

Elazığ'ın Kovancılar ve Palu ilçelerinde meydana gelen depremle ilgili olarak, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi başkanlığında son durum ve diğer gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Müdahale Daire Başkanı Nüvit Bektaş, depremin ilk olarak saat 04.32'de Kovancılar'da meydana geldiğini ve ardından da diğer artçıların yaşandığını belirterek, "Depremin ardından Acil D nebraska seo urum Merkezi çalışmalarına başlamıştır. Çevre illerden arama-kurtarma ekipleri bölgeye gönderilmiştir" dedi. Bölgede arama-kurtarma faaliyetlerinin sona erdiğini ifade eden Bektaş, şu ana kadar 51 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 74 kişinin ise yaralandığını kaydetti. Bektaş, 74 yaralıdan 40'ının tedavisinin ayakta yapıldığını diğer 34 kişinin ise tedavilerine devam edildiğini vurguladı.

"DEPREM BEKLEDİĞİMİZ BÖLGEDE OLDU"

Deprem Danışma Kurulu üyesi, Kocaeli Üniversitesi'nden Prof.Dr. Mithat Fırat Özer ise, depreme neden olan sismolojik yapı hakkında bilgi verdi. Yaşanan depremin orta büyüklükte bir deprem olduğuna işaret eden Özer, "Deprem beklediğimiz bir bölgede gerçekleşti. Zaten son bir aydaki deprem aktivitesi dikkat çekmeye başlamıştı" dedi.

Deprem Danışma Kurulu üyesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof.Dr. Ali Koçyiğit de, bölgede yıllar önce yaşanan iki büyük depremin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bölgede 1971 yılında ve 1874 yılında meydana gelen depremlerde oluşan yüzey kırılması sonucu bu bölgede ek enerji toplandı. Burada böyle bir deprim riski vardı ama geçmişte yaşanan iki büyük depremin enerjiyi toplamasıyla deprem erken oldu" diye konuştu.

BÖLGEDE BAŞKA DEPREM OLACAK MI?
İSTANBUL DEPREMİ İÇİN EN ERKEN TARİH!
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

"DEPREM BÖLGESİNDE DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ"

Bir gazetecinin 'Yeni bir deprem bekliyor muyuz? Bölgedeki vatandaşlara bir çağrınız olacak mı?' sorusuna Prof.Dr. Koçyiğit, "Bu alanda daha büyük bir deprem beklemiyoruz. Bu bölgenin güneyinde ve kuzey doğusunda risk var. Ancak bu bölgelerde de nüfus yoğunluğu az" karşılığını verdi.

Prof.Dr. Koçyiğit, 'Bölgede hareketliliği tespit ettiğinizi söylediniz. Bu konuda ilgili yerlere uyarı yaptınız mı?' sorusuna, deprem hareketlerinin sürükle kaydedildiğini ve web sitelerinde yayınlandığını belirterek, "Böyle bir uyarı yapmıyoruz. Küçük depremlerin ardından büyük bir deprem olacağını söylemek çok zor" diye konuştu.

"İSTANBUL'DA 50 YIL İÇİNDE DEPREM BEKLİYORUZ"

Koçyiğit, İstanbul'da beklenen olası depreme ilişkin öngörüsünün sorulması üzerine ise, İstanbul'a ilişkin beklenen deprem tahminlerinin yüzde 80 oranında doğru olduğunu vurgulayarak, "İstanbul'da 1509 ve 1776 yıllarında iki büyük deprem yaşandı. Aradaki zaman 250-300 yıl. Şu anda 250 yıl doldu ve önümüzdeki 50 yıllık bir süreçte deprem olacağını yüzde 80 söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.



Kategori : GÜNCEL