Daha büyük bir deprem bekleniyordu

  • Ana Sayfa
  • Daha büyük bir deprem bekleniyordu
Daha büyük bir deprem bekleniyordu
Elazığ'da 6 şiddetinde bir deprem oldu. Uzmanlar daha büyük bir deprem bekliyordu. Ucuz atlatıldı diyorlar. Abone ol

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Elazığ'da meydana gelen depremde can kaybının fazla olmasının nedeni, yapıların dayanıksız olmasını gösterdi.

Ercan, bu bölgede 7,3 şiddetinde bir deprem beklendiğini, 6 şiddetindeki bugünkü depremle bu riskin atlatıldığını dile getirdi. Ercan, depremin İstanbul'da beklenen depremi etkileme tennessee seo yeceğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Elazığ'da meydana gelen deprem bölgesinde 14 ve 21 Nisan'da 2 deprem olduğunu hatırlattı. Ercan, "50 kilometre karede olması gereken bir depremdi, oldu. Burada beklenen 7,3 büyüklüğündeki deprem 6 ile atlatıldığı kanısındayım. Yerin 5 kilometre altında meydana gelmesi (sığ deprem) nedeniyle etkisi büyük oldu. Can kaybının fazla olmasındaki ana neden; yapıların niteliğidir. Bu bölgede çok eski yapılar mevcut. Dayanıksız yapılar nedeniyle can kaybı fazla oldu. Burada 4 şiddetindeki bir deprem de can kaybına neden olabilirdi." diye konuştu.
Bölge insanının gelir düzeyinin çok düşük olduğuna dikkat çeken Ercan, "Bu deprem Aydın'da olsaydı yine Aydın'ın köylerinde de can kaybı olurdu. Türkiye'nin ekonomik sorunları çözülmeden depremlerdeki can kaybının önüne geçilemez. Depremler Türkiye'nin yazgısı oldu. Şehir merkezlerindeki sağlam binalarda can kaybı olmamıştır.
Elazığı depreminin İstanbul'da olması beklenen depremi etkilemeyeceğini söyleyen Ercan, "Aynı fay hattında değiller. Kaldı ki aynı fay hattında olsalar dahi olası İstanbul depremini etkilemez." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Orhan Kural da, Türkiye'de depreme karşı yeterli önlem alınmadığını vurguladı. Kural, "Bu bölgedeki deprem birkaç gün popüler kalacak, daha sonra unutulacak. İnsanlar eski vurdumduymazlıklarına geri dönecek." dedi.



Kategori : GÜNCEL