Bombalar altında demokrasi sınavı

  • Ana Sayfa
  • Bombalar altında demokrasi sınavı
Bombalar altında demokrasi sınavı
Irak'ta ABD işgalinden sonra ikinci seçim dün yapıldı. Seçmenler patlayan bombalara rağmen sandık başına gitti.Abone ol

ABD işgalinin başladığı 2003'ten beri ikinci kez parlamento seçimleri için dün oy veren Iraklılar, sabahın erken saatlerinde seçim gününe bombalarla uyandı.

Yaklaşık olarak 19 milyon seçmen sandık başına giderken Bağdat'ın birçok noktasında patlayan bombalarda en az 38 kişi yaşamını yitirdi. Seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarında ise Başbakan Nuri El Maliki'nin liderliğindeki "Hukuk Devleti" ittifakının yüzde 40'la önde gittiği kaydedildi.

Sabah'ın Bağdat ve Erbil'den izlediği seçimlerde 296 siyasi partinin ittifak yaparak oluşturduğu 72 ayrı listede yer alan 6200 aday, 325 sandalyeli Irak Parlamentosu için yarıştı. 18 bölgede sabah 07.00'den akşam 17.00'ye kadar 51 bin sandıkta oy kullanıldı. 16 ayrı ülkede yaşayan 2 milyon Iraklı seçmen de cuma gününden bu yana bulundukları ü texas seo lkelerde oy kullandı. İran ile sınırı da kapatan Irak hükümetinin önlemleri sonucunda Bağdat, bir seçim gününden çok kimsenin uğramadığı bir kasabayı andırıyordu. Sokaklar halk yerine askerle doluydu. Araç yasak olduğu için herkes oy verme merkezlerine yürüyerek giderken her sokak başında çantalar didik didik arandı, özel cihazlarla silah taşınıp taşınmadığı incelendi. Oy vermenin başladığı başkentin merkezindeki Salihiye bölgesine sabah akın akın gelen Iraklılar, bombaların Iraklıları yıldıramayacağını gösteriyordu.

LİDERLER SANDIKTA

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani Kuzey Irak'taki Süleymaniye kentinde oy kullanırken, Başbakanı Nuri El Maliki ise oyunu Bağdat'ta kullandı. Maliki, patlamalarla ilgili "Iraklılar zorluklar yaşadıklarında direnirler ve zor anları kolay atlatmayı bilirler. Bizim demokrasi coşkumuzu görüp onlar da cesurca sandığa gitsinler" dedi. Seçimlerden tek bir koalisyonun çıkmasını arzu ettiklerini belirten Başbakan Maliki, ABD ile imzalanan ve çekilme takvimini içeren SOFA anlaşmasının da yeni hükümet tarafından uygulanacağını vurguladı. Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise oyunu oğlu Mesrur ile birlikte Erbil'e bağlı Selahaddin'de kullandı. Oyunu Musul bölgesinde kullanan Kürt kökenli Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de "Bu seçimler bir ölüm kalım meselesidir" dedi. Seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçna göre ise "Hukuk Devleti" ittifakinin yüzde 40'la önde gittigi kaydedildi. Eski Başbakan ve Maliki'nin en büyük rakibi İyad Allavi başkanlığındaki Iraklı Koalisyonu ise oyların yüzde 25'ini aldı. Allavi ilk sonuçların ardından 'geniş çaplı bir soruşturma' istedi. Allavi, şikayetlerini Irak Seçim Konseyi'ne ilettiklerini de ekledi. Irak Seçim Komisyonu 10-11 Martta tüm oyların yüzde 30'una dayalı geçici sonuçları açıklayacak. Irak Yüksek Mahkemesi'nin partilerin itirazlarını dinleyip bir ay içinde kesin sonuçları açıklaması bekleniyor.

MUHABİRİMİZ DE ARANDI

Bağdat'ta bir kontrol noktasında muhabirimiz Bilge Eser'in çantasının aranması AFP muhabirince böyle görüntülenerek abonelere servis yapıldI.

TÜRK GÖZLEMCİLER DE İZLEDİ

Seçimlerde 46 Türk gözlemci de görev yaptı. Bağdat'ta bulunan 11 Türk gözlemci Maliki'nin de oy kullandığı El Reşit Oteli ile bir ilkokulda seçimleri izledi.

IRAKLILAR UMUTLU

Kerküklü (adını vermek istemedi): Seçimler çok özgür ve şeffaf. Ben Allavi'ye oy verdim. Kesinlikle biz kazanacağız. Kürt'üm ama Talabani ve Barzani'ye verecek tek bir oyum bile yok. Onlarda hiç demokrasi yok.
Um Abdullah (25): Üç çocuğum var ve verdiğim oyla ülkemin daha iyiye gitmesini istiyorum. Biz çok acı çektik. Kız kardeşimin eşi 2006'da Eğitim Bakanlığı'nı basanlar tarafından kaçırıldı. Hâlâ nerede bilmiyoruz. Bunları artık yaşamak istemiyoruz.



Kategori : DÜNYA