Rusya'da öğrencilere askeri eğitim

  • Ana Sayfa
  • Rusya'da öğrencilere askeri eğitim
Rusya'da öğrencilere askeri eğitim
Veliler ayakta ancak Moskova Belediyesi kararında ısrarlı. Bundan sonra Rusya'da ilköğretim çağındaki çocuklar asker olacak.Abone ol

Moskova Belediyesi, 10. ve 11. sınıflarda okuyan öğrencilerin askeriyede haftada beş saat zorunlu eğitim almaları ile ilgili çalışma başlattı. Haberi duyan vatandaşlar öğrencileri olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle karara tepki gösteriyor.

Amaçlanan düzenlemeye göre ortaokul öncesi askeri derslerin yılda 70 saatten 80 saate çıkartılması da öngörülüyor. Yeni program kapsamında küçük yaştaki öğrencilere vatanseverliği aşılayan filmler izletilecek. Büyük yaşlarda olan öğrenciler ise askeri eğitim için askeri birliklere gönderilmeleri amaçlanıyor. Ancak, insan hakları aktivistleri ilkokul google adwords öğrenciler için zorunlu askeri eğitime olumsuz yaklaşıyor.

Uygulamanın eski olduğunun altını çizen asker hakları savunucusu Pravo Materey (Annelerin Hakkı) grubu Başkanı Veronika Marçenko "Zaman zaman, yetkililer bu uygulamayı devam ettirmek için uğraşıyorlar, fakat biz yaşı küçük çocukların askeri birliklere gönderilmesini doğru bulmuyoruz. Madem bu şekilde yaşam tecrübesi edinmelerini istiyorsunuz, o zaman çocuklarımızı birkaç gün için de hapse gönderelim, ne dersiniz?" şeklinde tepki verdi.

Girişimi "saçma ve sorumsuz" olarak nitelendiren Marçenko, eğitim için seçilen bazı askeri birliklerin kötü sicile sahip olduğunu, hatta bazılarında genç askerlerin öldüğüne de dikkat çekti. Marçenko, "Orta öğretim öğrencilerin askeri eğitim programları sırasında ölümcül kaza geçirdikleri de görüldü. Çocuklar için askeri eğitime ayrılan saatlerde temiz hava alarak dinlenmeleri, ya da üniversite sınavlarına hazırlanmaları çok daha faydalı olabilirdi." diye konuştu.

Çeşitli ülkelerde bilgisayar oyunlarının askeri eğitim amaçlı kullanıldığını anlatan Rus yazılım geliştiricisi Nival Grup Başkanı Sergey Orlovski, "Mesala ABD'de Full Spectrum Warrior adlı bilgisayar simülasyon oyunu özel kuvvetlerin eğitimi için kullanılıyor. Fakat bu karmaşık strateji oyunları geliştirmek için genellikle üç yıl süre harcanıyor" dedi.

Yaş Fizyolojisi Araştırma Enstitüsü tarafından geçtiğimiz hafta düzenlenen basın toplantısında mevcut askere alma yaşının 18-19 yetersiz olduğu, hatta 20'nin bile az olduğu ve yükseltilmesi gerektiği açıklandı. Enstitü Müdürü Maryana Bezrukih basın toplantısına yaptığı konuşmasında 18 yaşta bünyenin çok genç olduğunu ve hala fiziksel gelişim sürecinde bulunduğunu belirtti. Fiziksel aktivite için 18 yaşının askerlik hizmeti için erken olabileceğini ve sağlık riski doğurabileceğini ifade eden Bezrukih, "Ancak 19 yaşını dolduran gençler stresse ve askeri eğitime daha dayanıklı oluyor. Rusya gençlerinin sadece yüzde 20-25'inin tamamen sağlıklı sayılabilir. 18 yaşında her hangi bir gencin tamamen sağlıklı olmasına rağmen, askeriyenin gerektirdiği fiziksel aktivitelerini yerine getirmek için hazır sayılmaz." şeklinde konuştu.




Kategori : DÜNYA