24 saatte yedi bin kişi virüs kapıyor

  • Ana Sayfa
  • 24 saatte yedi bin kişi virüs kapıyor
24 saatte yedi bin kişi virüs kapıyor
Dünyada hergün 7 bin kişinin HIV/AIDS virüsünü aldığı tahmin ediliyor. Sağlık Bakanlığı AIDS ile mücadelede kolları sıvadı.Abone ol

Sağlık Bakanlığı AIDS ile mücadelede kolları sıvadı. Dünyada hergün 7 bin kişinin HIV/AIDS virüsünü aldığı tahmin ediliyor. Sağlık Bakanlığı, 11 adet Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi ile HIV/AIDS hakkında bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Merkezler, ücretsiz olarak isim almadan bilgi ve danışmanlık hizmetinin yanı sıra HIV testi de yapıyor
Çağın vebası olarak adlandırılan HIV/AIDS gün geçtikçe tehlikeli bir salgın haline geliyor. Dünyada her gün 7 bin kişinin HIV enfeksiyonunu aldığı tahmin edilirken, toplum bilinci yaratılması ve gerekli önlemlerin alınması, salgında hızlı ve ani ilerlemeler kaydeden hastalık karşısında, Türkiye için de kritik bir önem taşıyor.

AIDS ile mücadelede Sağlık Bakanlığı önemli bir adım atarak 11 yerde kurduğu Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri ile hastalık hakkında bilinç yaratmayı amaçlıyor. Ücretsiz olarak isim almadan bilgi ve danışmanlık hizmeti veren merkezler, HIV testi de yapıyor. ’Türkiye HIV/AIDS Önleme ve Destek Programı’ kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir ve Trabzon illerinde 11 yerde kurulan bu merkezlerin ilerleyen yıllarda Türkiye genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor. Gönüllü Danışmanlı anti seo yaptırmak istiyorum k ve Test Merkezleri, HIV/AIDS şüphesi taşıyan herkes için önemli bir başvuru noktası olma özelliği taşıyor.
GİZLİLİK ÖNEMLİ Başvuru sahiplerinin HIV/AIDS konusunda ücretsiz ve isim vermeden bilgi ve danışmanlık alarak, HIV Testi yaptırabildikleri Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’nde danışmanlar, bireylere HIV/AIDS ile ilgili konularda bilgi verip sorularını cevaplıyor. Talep doğrultusunda hızlı bir şekilde HIV testi de uygulanabiliyor. Test sonuçlarına göre gerekli yönlendirmeleri yapan uzmanlar, arzu eden kişilere koruyucu malzeme, broşür ve kitapçık gibi bilgilendirme materyalleri sunabiliyor. HIV pozitif (+) vakalarında hastalığın ilerlemeden bulunmasını amaçlayan merkezlerde hassasiyet gösterilen en önemli nokta ise gizlilik prensibi. Merkezlere başvuran veya test yaptıran kişilerin, isimlerini ya da kimliklerini beyan etme zorunluluğu bulunmuyor. Merkezlerde hekim, psikolog, sosyal hizmet uzmanı veya hemşireler danışman olarak hizmet veriyor. Danışmanlık hizmetleri kapsamında HIV/AIDS’in yanı sıra cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlara yönelik bilgilendirme ve yönlendirmeler de yapılıyor.
DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLİYOR Danışmanlık hizmeti; test öncesi danışmanlık ve test sonrası danışmanlık olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Test öncesi danışmanlık hizmetinde HIV testinin yöntemi, ne zaman yapılması gerektiği, nerede yaptırılabileceği, pozitif ve negatif test sonuçlarının anlamları, danışanların riskli davranışları, kişilerin test sonuçlarını öğrenmeleri ve olası sonuçlar üzerinde konuşma olanağı sunuluyor. Test sonrası danışmanlık hizmetinde ise test sonucunun pozitif olması durumunda bu sonucun birey üzerinde yaratabileceği derin etki hesaba katılarak özel danışmanlık hizmeti veriliyor ve tedavi merkezlerine yönlendirme yapılıyor.
HER HIV (+) AIDS DEĞİL Bununla birlikte merkezlerin de üzerinde durduğu, halk arasında bilinçlendirme oluşturmayı hedeflediği en önemli konulardan biri HIV pozitif (+) ?in her zaman AIDS hastalığı anlamına gelmemesi. Bakanlık, doğru zamanda müdahale edildiğinde, bireyin, doğru tedavi yöntemiyle yaşamına devam edebileceğini, bireyin kaliteli yaşam süresinin uzatılabileceğini anlatmayı planlıyor. Bakanlık, şüphesi olan bireylerin HIV pozitif (+) iken tespit edilmeleri halinde gerekli danışmanlık hizmetlerini almalarının büyük önem taşıdığını anlatmayı hedefliyor. Öte yandan uzmanlar HIV virüsünün, bulaşmasının ardından uzun süre kendini gizleyerek, belirtisiz seyredebildiğini belirterek ’Bu nedenle belirtiler ortaya çıktığında birey için geç olabiliyor. Hastalığın ?damgalanma korkusu’ ile yaşattığı psikolojik baskı ise diğer etki olarak karşımıza çıkıyor’ diyor. Söz konusu koşullar karşısında, şüphe içinde olan bireylerin test için başvuru yapmaktan kaçınılabildiğine işaret edilirken, bazı kişilerin de test sonucunu alıp, doğrulama testi yaptırmadığı kaydediliyor. HIV’in kendini gizleyen bir virüs türü olduğunun bilinmesi, virüsün bulaşma ve korunma yolları hakkında halkın bilinçlenmesi büyük önem taşıyor. Bakanlık, Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’nin bu noktada büyük bir rol almasını amaçlıyor.
MERKEZLER 11 NOKTADA HİZMET VERİYOR İstanbul, Ankara, İzmir ve Trabzon’da Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri hizmet veriyor. Ankara’da Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul’da; Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beşiktaş Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ile Şişli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü AIDS’le mücadelede önem kazanıyor. Yine İzmir’deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile AIDS ile Mücadele Derneği ve Trabzon’daki Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV/AIDS şüphesi duyan, bilgi edinmek isteyen herkesin başvurabilecekleri merkezler arasında yer alıyor



Kategori : SAĞLIK