Ak Parti'den çift sandık resti

Ak Parti'den çift sandık resti
'Yeni referandum süresi 1 yıl uygulanamaz' diyen CHP’ye AK Parti’den çifte sandık resti geldi. Abone ol

CHP’nin, “Anayasa değişikliklerinin referanduma sunulma süresini kısaltan yasa ancak bir yıl sonra uygulanabilir’ tezine AK Parti çifte sandıkla yanıt verecek. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimiya, CHP’ye “Diyelim ki (yasa) ‘bir yıl içinde uygulanamaz’ dendi; o zaman biz de tam da 27 Mayıs’ın yıldönümünde referandumla genel seçim sandığını birlikte getiririz” dedi.

arizona seo Meclis’te önceki gün kabul edilen Anayasa değişikliklerinin halkoylamasına sunulma süresini 120 günden 60 güne indiren yasa ile ilgili tartışmalar sürüyor. CHP’liler Anayasa’nın 67. madesinin son fıkrasındaki düzenleme nedeniyle, yeni yasanın bir yıl içinde uygulanamayacağı iddiasını gündeme getirdi. Referandum süresini kısaltıp gelecek mayıs ya da haziran ayında gerekirse halkoylamasına giderek Anayasa’da kısmi değişiklik yapmayı planlayan AKP ise bu teze karşı çıktı. AKP kurmayları Anayasa Değişikliklerinin Halk oylamasına Sunulması Hakkındaki Kanun’un bir seçim kanunu olmadığı bu nedenle de Anayasa’nın 67. maddesinin son fıkrası kapsamında değerlendirilemeyeceği yorumunu ortaya attı.

YARGIYA TAŞINIRSA NE OLUR?
Ancak, CHP’nin iddiasını yargıya taşıması durumunda cumhurbaşkanı seçiminde olduğu gibi 367 benzeri bir sürpriz kararla karşılaşmak istemeyen AKP’de ‘çifte sandık’ gündeme geldi. CHP’nin tezine göre referanduma en erken 2011 Mayıs’ında gidilebiliyor. AKP kulislerinde Temmuz 2011 olan genel seçimleri iki ay öne alarak mayısta hem referandum hem de seçim sandığı konulabileceği dile getiriliyor.

AKP’le Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya, referandum düzenlemesinin seçim yasası niteliğini taşımadığını dolayısıyla CHP’nin iddiasının mesnetsiz olduğunu savunarak, “Olmaz ya, diyelim ki oldu bir yıl içinde uygulanamaz dendi; o zaman biz de tam da 27 Mayıs’ın yıldönümünde referandumla genel seçim sandığını birlikte getiririz” dedi.



Kategori : POLİTİKA