Real Madrid gelir rekoru kırdı

Real Madrid gelir rekoru kırdı
Kulüplerin gelir raporu incelendi... Birinci sıradaki Real Madrid 400 milyon euroyu aşan ilk takım olurken, İngilizler ilk 20'ye 7 takım soktu...Abone ol

Denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte futbol kulüplerinin 2008-2009 sezon gelirlerini incelediği Futbol Para Ligi 2010 raporunu yayınladı.

Rapora göre, beş sezondur Futbol Para Ligi liderliğini koruyan Real Madrid, 400 milyon barajını aşan ilk takım olurken, ilk 20 sıradaki kulüplerin toplam geliri 3.9 milyar dolar açıklandı. Geçtiğimiz yıla göre yerinde sayan ilk 20 takımın gelirleri bir sezonda binde 6'lık bir artışla sadece 26 milyon euroluk sıçrama yapabildi. Gelirlerde birinci sıradaki Real Madrid'i, geçtiğimiz yılı 6 yerel seo çalışması kupayla kapatan ezeli Katalan rakibi Barcelona takip ederken, üçüncü sırada ise İngiliz Manchester United yer aldı.

İNGİLİZLERİ STERLİN YAKTI

Listedeki 20 takımın hepsi Avrupa'nın en önemli 5 ligi kabul edilen İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa menşeili. Buna göre listede 7 İngiliz, 5 Alman, 4 İtalyan, 2'şer de İspanyol ve Fransız takımı yer aldı. İlk iki sırayı İspanyollara kaptırsa da, gelirler itibarıyla en başarılı ülke ise açık ara farkla İngiltere oldu. İlk 20 kulüp arasında 7 İngiliz göze çarparken bu takımların geliri 1 milyar 385 euroyu buldu. İngiliz takımlarının kendilerine alt sıralarda yer bulmasının temel sebebi sterlinin euro karşısında uğradığı yenilgi. 2007 yılından bu yana euro karşısında yüzde 21 değer kaybı yaşayan sterlin nedeniyle Manchester United geçen sezon itibarıyla Real Madrid'den 74 milyon, Barcelona'dan ise 39 milyon Euro daha az gelir elde etmiş görünüyor.

FENER DÜŞTÜ AMA ÇIKABİLİR

Bir önceki raporda 111 milyon euro ile 19'uncu sırada yer alan Fenerbahçe'nin gelirleri geçtiğimiz sezon 87 milyon euroya düştü. 24 milyon euro gelir kaybı yaşayan Fenerbahçe bu raporda ilk 20'de kendisine yer bulamazken, gelecek sezon listeye girebilecek takımlar arasında gösterildi. Özellikle Digitürk'ün yeni yayın ihalesinden sağlayacağı kaynak Fenerbahçe'yi önümüzdeki yıllarda üst sıralara taşıyabilir.

Taraftarı Manchester'ı satın alıyor

MANCHESTER United'ın ABD'li sahibi Glazer ailesini takımın başında görmek istemeyen taraftarlar, kulübü satın almak için harekete geçti. Kendilerine 'Red Knights' (Kırmızı Şövalyeler) adını veren zengin taraftarlardan oluşan grup dün bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: 'Pazartesi günü, Manchester United'ı sevenler olarak Londra'da toplandık. Daha Glazer ailesi ile temasa geçmedik fakat kulübü onlardan kurtarmak için fizibilite çalışması yaptık.' İngiliz basını ise kulübü satmaya yanaşmayan Glazer'ları ikna etmek için taraftar grubunun 1,5 milyar doları gözden çıkardığını yazdı. Kulübün bugün itibarıyla 760 milyon dolar borcu bulunuyor.



Kategori : GÜNCEL