Seçim Güvenliği Yasası'nda değişiklik

  • Ana Sayfa
  • Seçim Güvenliği Yasası'nda değişiklik
Seçim Güvenliği Yasası'nda değişiklik
Anayasa paketiyle birlikte Seçim Güvenliği Yasası da değişecek. Güvenlik, Kürtçe ve gece propaganda ile ilgili önemli düzenlemeler var.Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Anayasa paketiyle birlikte tartışmaya açacaklarını söylediği ‘Seçim Güvenliği Yasası’, oyların dijital sayımından vatandaşların oy kullanırken, ‘tek başına’ olmasına kadar bir dizi düzenleme içeriyor. Düzenlemede sandık görevlilerinin gerekli görmesi halinde “polis” çağırmasını da içeren öneriler bulunuyor.

YSK’YA 100 MİLYON DOLAR MALİYET
Partinin hazırladığı seçim yasa teklifi Erdoğan’a sunuldu. Ak Parti, önümüzdeki seçime yetişebilmesi için te alabama seo klifin en genç mart ayında yasalaşmasını istiyor. Çünkü Anayasa gereği seçim yasalarında yapılan değişiklikler seçime bir yıldan az zaman kaldığında yapılırsa uygulanamıyor. Önerilerin YSK’ya maliyetinin 100 milyon dolar olacağı belirtiliyor. Ak Parti’de kurulan bir komisyonun hazırladığı yasa taslağı özetle şu hükümlerden oluşuyor:

KÜRTÇE VE GECE PROPAGANDA SERBEST
Bir bölümüyle demokratik açılımı da ilgilendiren düzenlemelerin başında, Kürtçe propaganda yasağının kaldırılması geliyor. Artık akşam 17.00’den sonra seçim çalışması yaptığı için milletvekilleri hakkında TBMM’ye fezleke gelmeyecek. Gece propaganda serbest olacak. Partiler, belirlenen yerler haricinde bir yere parti bayrağı ve afişle süsleme yapamayacak. Seçim kirliliğine son verilecek.

DİJİTAL SAYIM BARKODLU PUSULA
Teklif, oy sayımındaki şaibelerin ortadan kalkması için dijital sayım yapılması, oy pusulalarına barkod yapıştırılması, seçim sandıklarının şeffaf olması gibi unsurlar da içeriyor. Vatandaşlar, attıkları oyu sandığın içinde görebilecek. Oy pusulasına basılan ve dakikalarca kuruması beklenen mürekkepler de değiştirilecek. Hızlı kuruyan mürekkepler kullanılacak. Boyu 1 metreye yaklaşan oy pusulalarını küçücük zarflara sokma çilesi sona erecek. Daha büyük boy zarfların kullanılması sağlanacak.

OY KULLANILAN ODADA TEK BAŞINA
Oy kullanılan salonda görevliler, oy kullanan kişi ve hemen ondan sonra oy kullanacak kişiden başka kimse yer almayacak. Bu yolla özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde vatandaşlara baskı yapılması önlenecek. Sandık görevlisi gerektiğinde güvenlik güçlerini çağırabilecek. Şimdiki yasa olağünüstü durumlarda polis çağırma yetkisini sadece sandık kurulu başkanlarına veriyor. YSK’nın cep telefonlarının oy kullanılan salonlara alınmamasına ilişkin kararı yasayla düzenlenecek. Seçimlerde üstü ve yanları kapalı kabinlerde oy kullanılacak.



Kategori : POLİTİKA