Atatürk'ün gizli uçak yemini

Atatürk'ün gizli uçak yemini
Derler ki Mustafa Kemal Paşa o günden sonra bir daha teyyareye binmemeye yemin etmiş kendi kendine...Abone ol

İNTERNETHABER

"Rahmetli teyyareye binmiş miydi?

Bu sözlerin sahibi Zaman Gazetesi Kitap Eki'nde yazan  Recai Güllapdan...

Atatürk meğer hiç uçağa binmemiş. Nedeni de gözü önünde yaşanan bir ölümlü uçak kazası. O günden sonra binmemeye yemin etmiş..

Kitap Zamanı'n tennessee seo da Osmanlıca üslubuyla eğlenceli yazılar kaleme alan Alkan, köşesinde kurguladığı diyalogda tarihin pek bilinmeyen bir noktasına ışık tutuyor.

İşte Recai Güllapdan'ın Osmanlıca kaleme aldığı o yazı:

- Mustafa Kemal Paşa'nın havacı gözlüğü ile resim çektirip Sabiyha Gökçen hanımı havacılığa teşvik etmişliği de vardır fekat rahmetli bütün ömrünce herhangi bir teyyarenin kapısından içeri adım atmamıştır!

- Yok yahu; öyle midir hakiykaten?

- Aynen öyledir; hatta doğru mudur bilmem; bir de hikayesi var bu meselenin: Vaktiyle Mustafa Kemal Bey 1917 senesi sonlarında, velihat Vahdettin Efendi'nin yaveri sıfatıyla Alamanya'da bir askeri tatbikata iştirak etmişler. Misafir zabitler sırayla teyyareye bindirilip havada kısa bir tur atmaya davet olunmuşlar. Paşa sırasını bekler iken arkasında bir yabancı zabit, "Acelem var; sizin yerinizi alsam olur mu?" diye reca edicek Paşa, "Hayhay, buyrunuz" deyor. Teyyare havalanıyor ve az sonra tepesi üstü yere çakılarak pilot ve yabancı zabit ölüveriyorlar. Derler ki bu hadiseden sonra Mustafa Kemal Paşa teyyareye binmemeye yemin etmiş kendi kendine... O günden beri ömr-ü hayatında teyyareye binip uçtuğuna dair hiçbir kayıt yok.



Kategori : GÜNCEL