Atık yağlar enerjiye dönüşecek

  • Ana Sayfa
  • Atık yağlar enerjiye dönüşecek
Atık yağlar enerjiye dönüşecek
Şişli Belediyesi’nin ev ve işyerlerinde kullanılan atık sıvı yağların insan sağlığına verdiği zararı önlemek için başlattığı proje devam ediyor.Abone ol

Şişli Belediyesi’nin ev ve işyerlerinde kullanılan atık sıvı yağların insan sağlığına verdiği zararı önlemek için başlattığı “Atık Yağların Biodizele Dönüştürülme Projesi” devam ediyor.

Şişli Belediyesi ve Ezici Biodizel Yağ Sanayi A.Ş.’nin 3 yıldır ortaklaşa gerçekleştirdiği geri dönüşüm projesinde ev ve restoran, kafeterya gibi işyerlerinde biriken kullanılmış atık sıvı yağlar görevliler tarafından yerinde toplanarak, sonraki aşama nebraska seo da fabrikada işlenerek biodizele dönüştürülüyor ve akaryakıt olarak kullanılıyor.

Atık kızartmalık bitkisel yağların lavabolara veya çöpe dökülmesini önlemek için bir ileri aşama olarak 3 yıldan bu yana evlere 5 lt’ lik toplama kapları dağıtılarak atık yağlar toplanıyor. Evlere ve 28 tane mahalle sınırı içerisinde bulunan okullara bidonlar dağıtılarak atık yağların toplanması hedefleniyor. Kademe kademe tüm ilçeye yaygınlaştırılan proje kapsamında, okullara 60 lt‘lik yerleştirilen toplama üniteleri ile velilerin evlerinden getirdiği atık yağlar toplanıyor.

Proje kapsamında 2009 yılı içerisinde toplam 933 konut ve iş yerinde 133.500 kg atık yağ toplandı.

3 yıldır Şişli’de devam eden projeyle ilgili bilgi veren Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, 3 yılda toplam 7 bin konut ve işyerinde kullanılan atık yağların toplanarak fabrikalarda bio-dizele dönüştürüldüğünü söyledi. Su şebesine karışan atık yağların suları bir daha kullanılamaz ve temizlenemez hale getirdiğini vurgulayan Sarıgül, “Atık yağlar yemeklerde kullanıldığında insan sağlığna zarar veriyor, suya karıştığında ise doğayı kirletiyor. Bu nedenle biz hem insan sağlığı ve doğayı korumak, hem de ekonomiye katkı sağlamak amacıyla bu projeyi uyguluyoruz. Hedefimiz yıl sonuna kadar Şişli’deki tüm konut ve işyerlerini bu projeye dahil etmek” dedi.

Atık suların kullanılabilir olmasına rağmen atık yağlarla karışması halinde ayrıştırılamaz hale gelmesi ve bu suların bir daha kullanılamaması hem insan yaşamına hem de ekonomiye ciddi bir zarar teşkil etmekte. Şişli Belediyesi’nin küresel ısınma ile mücadele kampanyası çerçevesinde geliştirdiği bu projede atık yağların atık sulara karışması önlenerek akaryakıt haline dönüştürülmesi ve bunun sonucunda ekonomiye katkı sağlaması amaçlanıyor.



Kategori : GÜNCEL