Çatalca'da çevre semineri verildi

  • Ana Sayfa
  • Çatalca'da çevre semineri verildi
Çatalca'da çevre semineri verildi
Çatalca Belediyesi ve TEMA Vakfı'nın işbirliğinde erozyon ve toprak sorunu ile ilgili seminer düzenlendi.Abone ol

Çatalca Belediyesi ve TEMA Vakfı iş birliğiyle ‘’ Türkiye ve Çatalca’nın Toprak Sorunu’’ konulu eğitim semineri düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan katıldı.


Çatalca Belediyesi geçtiğimiz günlerde düzenlediği "AB ve Tarım’’ seminerinden sonra, önceki gün TEMA Vakfı iş birliğiyle " Türkiye ve Çatalca’nın Toprak Sorunu’’ konulu eğitim semineri düzenledi. Çatalca Belediyesi Nazım Özbay Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan katıldı.


TEMA Vakfı olara wisconsin seo k erozyonla mücadele ve çölleşmenin önüne geçmek için yola çıktıklarını belirten Prof. Dr. Orhan Doğan, erozyona sebebiyet veren olayları anlatırken, sunumu sırasında da erozyonun zararlarını ve bu zararları en aza indirgemek için yapılacak çalışmaları ve çözüm yollarını dinleyicilerle paylaştı. Konuşmasında daha çok erozyonun zararlarına değinen Prof. Dr. Doğan; "ülkemizde verimli denebilecek toprakların giderek erozyona uğradığını, bunun sadece bir doğa olayı olarak algılanmasının yanı sıra, insan faktörünün de erozyonda etkili olduğunu’’ belirtti. Çiftçilere uyarılarda bulunan Prof. Dr. Orhan Doğan, "anız yakma kısa süreli vadede mahsul artışına sebep olduğu görülebilir ama toprağa zarar verdiğini unutmamak gerekir, anız yakmanın hem toprakta bulunan canlılara zarar verdiğini hem de toprak yapısına zarar verdiğini bilmek gerekir. Arazi açmak için ormanların talan edilmesi, hatalı sürüm yapmak gibi insan faktörlerinin de erozyonu hızlandırdığını, bu nedenle daha bilinçli olunması gerektiğini ifade ederek, ülkemizde oluşan toprak kaybının yani erozyonun, Avrupa’da oluşan kaybın 9,5 katı, Avustralya’da oluşan kaybın 2,9 katı, Amerika’da oluşan kaybın ise 1,6 katı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Orhan Doğan sunumunda DSİ raporlarından yola çıkarak ‘’son 30 yılda su taşkınlarından kaynaklanan ekonomik kaybın ise yılda ortalama 100 milyon ABD doları olduğunu ’’ belirtti.


Toplantı sonrasında Başkan Cem Kara, çiftçilerle ve muhtarlarla yaptığı sohbet sırasında; " ilçemizde tarımın gelişmesi için ve çiftçimizin üretimini arttırmak, onların yüzlerini bu anlamda güldürmek, tarımın bilinçli bir şekilde yapılmasını sağlamak için her türlü göreve hazır olduğunu ve bu tür seminerlerin devam edeceğini’’ söyledi. Çatalca Belediyesi Nazım Özbay Kültür Merkezi’nde yapılan seminere daire amirleri, köy muhtarları, il genel meclisi üyeleri, belediye meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Seminer sonrası katılımcılar Nazım Özbay Kültür Merkezi’nin önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler



Kategori : GÜNCEL