BDPden Meclise arıcılık önergesi

  • Ana Sayfa
  • BDPden Meclise arıcılık önergesi
BDPden Meclise arıcılık önergesi
BDP, arıcılık ve bal üretimi ile GAP bölgesindeki işsizlik ve yoksulluğun araştırılması için iki ayrı önerge verdi. Abone ol

BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, Türkiye'nin, iklim yapısı ve bitki örtüsü açısından büyük bir arıcılık potansiyeline sahip olduğu, ancak bu potansiyelin kullanılamadığı belirtildi.

Gerekçede, 4,9 milyon kovan ile 81 bin ton bal üretimi yapılan Türkiye'nin, dünyada kov face lift turkey prices an başına en az bal üretimi yapılan ülke olduğuna işaret edildi. Diğer ülkelerde kovan başına 50 kilogram bal alınırken, Türkiye'de bu rakamın 17 kilogram olduğunu vurgulandı.

Bal üretimindeki verim düşüklüğünün nedenleri arasında, kovanların standart ölçülerde olmaması, arı hastalıkları, ana arı teminindeki zorluklar gibi sorunların yer aldığı belirtildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde verim düşüklüğünün en önemli nedeninin ise arıcıların, güvenlik nedeniyle yaylalara çıkamamaları olduğu ifade edildi.

Önergede, arıcılık ve bal üreticilerinin içinde bulunduğu olumsuz durumun incelenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.

GAP BÖLGESİNDEKİ İŞSİZLİK

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve arkadaşları da “GAP Bölgesinde giderek artan işsizlik ve yoksulluk konusunda gerekli önlemlerin araştırması” amacıyla hazırladıkları önergeyi TBMM Başkanlığına sundu.

Önergenin gerekçesinde, aradan 40 yıl geçmesine rağmen GAP kapsamında sulanacak arazilerin yalnızca yüzde 14'ünün sulandığı belirtildi. Son iki yılda GAP ile ilgili bazı adımlar atılmasına ve işsizlik fonundan kaynak aktarılmasına rağmen, doğru bir planlama yapılamadığı kaydedildi.

Önergede, Yap-İşlet-Devret kapsamında sulama kanallarının ihaleye verileceğinin belirtilmesine rağmen, şeffaf bir çalışmanın yapılamamasının, GAP kapsamındaki illerde kaygı uyandırdığı görüşüne de yer verildi.



Kategori : POLİTİKA