Mersin'de 2010 yılının ilk iki aylık döneminde Türkiye İş Kurumu Mersin İl Müdürlüğü'ne iş başvurusunda bulunanların sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artış göstermesine karşın, işe yerleştirilenlerin sayısıysa yüzde 22 oranında geriledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 2010 yılı Ocak-Şubat Dönemi'nde açık işler, geride bıraktığımız 2009 yılının aynı dönemine göre; yüzde 2 oranında gerileyerek 340'a düştüğü vurgulandı.
Belirtilen dönemde iş başvurusunda bulunanların sayısı da yüzde 10'luk bir artış göstererek 5 bin 478'e ulaşmasına karşın, iş lokal seo e yerleştirmelerdeyse yüzde 22'lik bir daralma yaşandı.
İş başvurusunda bulunanlarınsa sadece 224'ünün herhangi bir işe yerleştirilebildiği ifade edilirken, işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı da yüzde 2 oranında artışla bin 399 seviyesine yükseldiği bildirildi.
İŞSİZLİKTE GÖÇ ETKİLİ
Türkiye İş Kurumu Mersin İl Müdür Vekili Tuncer Arslan, dünya ölçeğinde yaşanan krizin, Türkiye'yi olduğu gibi Mersin'i de etkilediğini ifade ederek, bu durumun da beraberinde işsizliği getirdiğini anlattı. Mersin'in başta tarım, turizm ve ticaret alanındaki mevcut potansiyelinin yanı sıra yaşam koşullarının rahatlığı gibi avantajların, kente olan göçü arttırdığını kaydeden Arslan, göçle gelen nüfusun istihdamı konusunda da çok ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti. 31 Mart 2010 tarihi itibariyle 28 bin 434 işsizin kayıtlı olduğu bilgisini veren Arslan, bunun da 19 bin 168'inin erkek, 9 bin 266'sının ise kadın olduğu bilgisini verdi.
Tuncer Arslan, işsiz nüfusun önemli bir bölümünün 'vasıfsız eleman' statüsünde olduğuna dikkat çekerek, iş dünyasının ihtiyacı olan 'nitelikli ara elaman' istihdamınınsa kısıtlı olarak yerine getirilebildiğini dile getirdi. Bu durumun önüne geçilmesinin yanında hem iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verilmesi, hem de işsizlerin istihdamı konusunda 'mesleki eğitim' konusunun oldukça önemli olduğunu kaydeden Arslan, 'İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu' tarafından alınan karar doğrultusunda; 93 ayrı meslekte 5 bin 705 kişiye mesleki eğitim verilmesinin planlandığını hatırlattı.
Söz konusu eğitimlere 2010 yılı Ocak ayından bu yana bin 558 kişinin katılarak, meslek sahibi olduğuna işaret eden Arslan, kurslarda eğitim masraflarının İş-Kur tarafından karşılandığını, katılım gösteren kursiyerlere de 15 TL'lik; 'kursiyer zaruri gideri' ödendiği bilgisini de verdi. Arslan, "Bir bakıma Mersin'deki işsizlik sorununu 'mesleki eğitim' ile birlikte aşmaya, işsizlere bir vasıf kazandırıp verilen küçük ödeneklerle de onlara az da olsa nefes aldırıyoruz" dedi.
Kategori : GÜNCEL