İzlanda'daki volkanik faaliyet nedeniyle Kuzey Avrupa'da 24 saat daha uçuş yapılamayacak. Volkandan çıkan küller 6 bin 700 metreye ulaştı ve bu durumun 6 ay daha devam edebileceği söyleniyor.
İzlanda'da neredeyse 200 yıldır süren ve sessizliğini geçtiğimiz ay bozan yanardağda yeni patlamalar meydana geldi. Patlamalar nedeniyle oluşan kül bulutu, Avrupa'da hava trafiğini felç etti.
Dün Kuzey Avrupa'da yüzlerce uçuş iptal edilmişti, Bugün Avrupa Havacılık Kontrol Ajansı Eurocontrol tarafından yapılan açıklamada, en azından 24 saat daha uçuşların gerçekleşemeyeceği bildirildi.
Eurocontrol, Avrupa hava sahasında Cuma günü sadece 11 bin uçuş gerçekleşebileceğini, normal günlerde bu sayının 28 bin olduğunu bildirdi.
Patlamadan sonra ortaya çıkan kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi nedeniyle İngiltere'de de Cumartesi sabahına kadar uçuş yapılamayacak.
İsviçre hükümeti acil olanlar dışında hava sahasını tüm uçuşlara kapatacağını açıkladı. Federal Sivil Havacılık Bürosu, İzlanda'daki yanardağın püskürttüğü kül yüzünden bu gece yarısı 01.00'dan itibaren hava s youtuber ahasını güvenlik önlemi amacıyla kapatacağını bildirdi.
THY DE SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ
Uçuşları iptal olan firmalar arasında THY de var. THY Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, yanardağ faaliyeti nedeniyle THY'nin bugün gerçekleştireceği Manchester, Birmingham, Stockholm, Oslo, Londra, Kopenhag, Brüksel ve Amsterdam seferlerinin karşılıklı olarak iptal edildiği hatırlatıldı.
Açıklamada, hava trafiğinin ne zaman açılacağına ilişkin kesin bilgi bulunmadığı, bu nedenle yarın yapılacak seferlere ilişkin kararın henüz verilmediği belirtilerek, ''İlgili uçuş noktalarına seyahat edecek tüm yolcularımızın havalimanına gelmeden önce bilgi almaları gerekmektedir'' denildi.
ALMANYA'DA 13 HAVAALANI KAPALI
Kül bulutu yüzünden Almanya'da da 13 uluslararası havaalanının kapalı olduğu bildirildi.
Almanya Ulaştırma Bakanlığının bir sözcüsü, 13 uluslararası hava alanının yanı sıra bu sıralar iniş ve kalkışların mümkün olmadığı çok sayıda küçük yerel hava alanının da trafiğe kapatılmış durumda olduğunu bildirdi.
Görüş mesafesinin yetersizliği yüzünden Norveç hava sahasının da önemli bir bölümü kapatıldı.
İSVEÇ'İN HAVA TRAFİĞİ DE AKSIYOR
Kül bulutunun İsveç hava sahasına ulaşması nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Skellefteo, Luleo ve Kiruna'dan yurt içi seferler yapılamıyor. Bu seferlerin durması, ülkenin diğer havaalanlarındaki uçuşlarda da aksamalara yol açıyor.
İRLANDA NORMALE DÖNDÜ
Küller nedeniyle İrlanda'da da 100'den fazla uçuş iptal edilmişti. Ancak İrlanda bugün normal hava trafiğine tekrar döndüğünü duyurdu.
DANİMARKA DA ETKİLENECEK
Kül bulutunun gün içerisinde Danimarka hava trafiğini de olumsuz etkilediği belirtiliyor.
FİNLANDİYA'NIN KUZEYİ DE KAPALI
Finlandiya'nın da kül bulutu nedeniyle kuzey hava sahasını kapattığı bildirildi. Ülkedeki havaalanlarının idaresinden sorumlu Finavia adlı kuruluştan yapılan açıklamada, kül bulutunun hava trafiği açısından risk teşkil etmesi yüzünden kuzeydeki hava sahasının kapatıldığı, bu önlemin yarın yerel saatle 15.00'e kadar yürürlükte kalacağı belirtildi.
Volkanik hareketliliğin yoğun olduğu İzlanda, yeraltından buhar püskürten çok sıcak gayzerlerle kaplı. İzlanda turizm gelirlerinin bir bölümü de, bu gayzer ve kaplıcalardan geliyor.
İzlanda'nın güneyinde, altındaki volkanik oluşumun 190 yıl sonra harekete geçtiği Eyyafyallayöküll buzulu, İzlanda'nın beşinci büyük buzulu. Buzulun altındaki volkan, İzlanda'nın 9. yüzyılda kurulmasından bu yana 5 kez patladı.
İzlanda'daki volkandan çıkan duman ve kül bulutu 6 bin 700 metre yüksekliğe ulaştı. Dumanlar NASA tarafından da fotoğraflandı.
6 AY SÜREBİLİR
Bazı uzmanlara göre volkandaki patlamalar 6 ay sürebilir ve bu süre zarfında hava trafiğinde aksamalar meydana gelebilir.
Buzuldaki kısmi erime nedeniyle nehirler yükseldi. Sel tehlikesi yetkilileri harekete geçirdi. Yaklaşık 800 kişi bölgeden tahliye edildi.
DÜNYA İKLİMİNİ ETKİLEMEYECEK
Norveç Meteoroloji Kurumu'ndan Hans Hygen Olsen, İzlanda'da Eyafyallayöküll buzulunun altındaki yanardağın, güneş ışığını engelleyerek atmosferi soğutacak çapta kuvvetli patlamaya sebep olmadığını belirtti.
İskandinavya'nın meteoroloji uzmanları, Meksika'da Pinatubo ve Çiçon yanardağlarının 28 yıl önce atmosferde yarattığı etkiyi Eyafyallayöküll'ün yapamayacağını kaydetti.
1783-84 yıllarında, İzlanda'nın Laki Yanardağı 120 milyon ton kükürt kusmuştu. Bu miktarda kükürt, Avrupa sanayisinin 2006'da atmosfere saldığı toplam miktarın tam üç katıydı. Laki Yanardağı faaliyeti Avrupa'da binlerce insanın ölümüne yol açmıştı.
Kategori : DÜNYA