Türk Büyükelçi'den İsrail'e çağrı

  • Ana Sayfa
  • Türk Büyükelçi'den İsrail'e çağrı
Türk Büyükelçi'den İsrail'e çağrı
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğral Apakan, İsrail ile Filistin arasındaki görüşmelerin başlamasını istedi.Abone ol

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğral Apakan, BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen Orta Doğu konulu toplantıda, İsrail ile Filistin arasında dolaylı görüşmelerin bir an önce başlaması gerektiğini belirtti.

Toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Büyükelçi Apakan, Orta Doğu'da barış sürecini yeniden yoluna koymaya yönelik çabaların devam ettiğine işaret etti.

Türkiye'nin İsrail ile Filistinliler arasında dolaylı görüşmel özbek temizlikçi erin başlamasını istediğini ve bu kapsamda ABD'nin çabalarını desteklediğini kaydeden Apakan, "Dolaylı görüşmeler bir an önce başlamalı, çünkü yürüyen bir barış sürecinin olmaması, bölgede giderek istikrarsızlaşan bir ortama yol açmaktadır" dedi.

Müzakerelerin "iki devletli, Kudüs'ün iki devletin de başkenti olduğu, 1967 yılında kabul edilmiş sınırlara dayanan ve mülteci sorununu adil bir şekilde çözen" kapsamlı bir barışı sağlaması gerektiğini ifade eden Apakan, İsrail'in yasa dışı Yahudi yerleşim faaliyetlerine "tamamen ve kalıcı bir şekilde" son vermesi ve özellikle Doğu Kudüs'te tek taraflı ve kışkırtıcı hareketlerden kaçınması gerektiğini belirtti.

Kudüs'ün sadece İsrailliler ve Filistinliler için değil, dünyadaki tüm Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar için son derece önemli bir mesele olduğuna dikkati çeken Daimi Temsilci, "Kudüs'ün birleştirici, barışçıl ruhunun kalıcı çözüm ve işbirliğine de esin kaynağı olması" gereğine işaret etti.

Apakan, Batı Şeria ile ilgili olarak, şu aşamada Filistin Yönetiminin güçlendirilmesi üzerine odaklanılması gerektiğini kaydetti. Filistinliler arasındaki uyuşmazlıkların da çözülmesi gereğine işaret eden Apakan, Gazze'deki durumda genelde bir değişiklik olmadığını, Filistinlilerin konut, eğitim, alt yapı, istihdam ve sağlık sorunlarının devam ettiğini söyledi.

Gazze'deki durumun "ne kabul edilebilir, ne de sürdürülebilir" olduğunu ifade eden Daimi Temsilci, Gazze'de normal hayata dönülmesi ve düzenli ekonomik faaliyetlerin yeniden başlamasının bölgedeki genel havaya son derece olumlu etkisi olacağını belirtti.

Apakan, kapsamlı ve adil bir çözümün sağlanması için müzakerelerin şart olduğunu, siyasi sürece, güven tesis etmeye ve şiddeti bırakmaya odaklanılması gerektiğini ifade etti ve bu kapsamda özellikle İsrail'in politikalarını gözden geçirmesini istedi.



Kategori : DÜNYA