Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), “kredi kartında sıkıntılı müşteri için yeni limit açılması” ve “nakit çekimi yasaklama” konusundaki düzenlemelerde geç kaldığını öne sürdü.
Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de 22 milyon kişinin, 45 milyon civarında kredi kartı kullandığını, yaklaşık 2,5 milyon kart sahibinin borçlarını ödeyememeleri nedeniyle bankalar tarafından kara listeye al özbek refakati ındığını bildirdi.
BDDK’nin, ödeme güçlüğü çeken kart müşterileri için “yeni limit açılması” ve “nakit çekimi yasaklama” konusunda düzenleme taslağı hazırlayıp Bankalar Birliği’ne sunduğu yönünde bazı gazetelerde haberler yer aldığını belirten Kaya, bu konudaki düzenlemelerde geç kalındığını kaydetti.
Kredi kartı mağduriyetinin sıkıntısını tüketicilerin yaşadığını, BDDK’nin ise Bankalar Birliği’nden görüş istediğini ifade eden Kaya, “Hastayı dinlemeden tedavi uygulamaya çalışıyorsanız, bunlar beyhude bir çalışmalardır. Kimse kamu kaynaklarını ve zamanını boşa harcamasın. Çünkü bu öneriler de çözüm olmayacaktır. Çözüm istiyorlarsa mutlaka tüketicinin görüşüne başvurulmalı” diye konuştu.
Kaya, yeni limit belirlenmesi ve nakit çekiminin yasaklanmasını yönetmeliklerle düzenlemenin “gerçeği görmekten uzak bir yaklaşım” olduğunu savunarak, şöyle devam etti: “Çünkü, kredi kartı limitleri 5464 sayılı kanunla sınırlandırılmıştır. Kart limitleri konusunda bankalar bugüne kadar keyfi davranmış ve BDDK’de buna göz yummuştur. Halen istemeyen kişiye dahi kredi kartı gönderiliyor. Nakit avans çekimini yasaklamak, kişileri tefecilere mahkum edecektir. ’Avans çekimi serbest kalsın’ demiyoruz. Ancak, bu durumda tüketici çekimler için tefeciye gidecek ve daha da bir çıkmazın içerisine girecektir.Yasaklamak palyatif çözümlerdir. BDDK yasal düzenlemeleri uygulasa, bankaları denetimden geçirse, kamu otoritesi biraz da yanlış yapan bankacılık kesimini cezalandırsa, daha sağlıklı bir kredi kartı kullanımı ortamı oluşacaktır. Çözüm isteniyorsa tüketiciden görüş alınmalı, mevcut yasal düzenlemeler ve ceza maddeleri uygulamaya konmalıdır. Böylece daha güvenli bir kredi kartı ortamı sağlanacaktır.”
Kategori : GÜNCEL