Maliye röntgencilik yapacak

Maliye röntgencilik yapacak
Maliye Bakanlığı kayıt dışına karşı denetimlerde geleneksel yöntemin yerine teknolojiyi kullanmaya karar verdi.Abone olHürriyet yazarı Şükrü Kızılot Maliye Bakanlığı'nın ekonominin kayıt dışı boyutunu engellemek için geliştirdiği yeni projeyi bugün köşesine taşımış. Bu yeni projeye göre elbiselerin üzerine barkod veya dijital bir etiket yapıştırılacak. Sonra bu elbiseler kamyon ya da TIR’la taşınırken veya mağazadayken, bir makineyle uzaktan taranıp röntgeni çekilecek. Peki sonra...


“Kayıtdışılığı, son zamanlarda fazla konuşmuyoruz. Biz kayıtdışılığı artık konuşmadan, tedbirleri uygulamaya koyarak azaltmaya çalışacağız.

Denetimde, geleneksel uygulamalardan uzaklaş Kuvars kum ıp, teknolojiyi kullanacağız. Şu anda teknolojiyi yoğun bir şekilde kullanmaya başladık. İnanın bir iki yıl içinde öyle teknolojiler uygulamaya konulacak ki artık vergi kaçırmak çok zor olacak. Yani kayıtdışı çalışmak çok zor olacak. Mesela, şimdi öyle teknolojiler var ki, her üretilen 15 liranın üzerindeki ürüne barkodlu veya dijital bir etiket yapıştırıyorsunuz. Daha sonra bir makineyle, uzaktan gelip, bir mağazadaki bütün ürünler birkaç dakika içinde okunabiliyor. Uygulama başlayınca, örneğin bir kamyon ya da TIR’daki ürünler, radyo frekansları kullanılarak, birkaç dakika içinde taranabilecek.

Diyelim ki siz takım elbise üreteceksiniz. Her takım elbiseye barkodlu veya
dijital bir etiket takacaksınız ve o ürünü kimin ürettiği, kaçıncı ürün olduğu, tarihi, vesaire belli olacak. Onları da bize yani idareye bildireceksiniz.
Bildirmediğinizi varsayalım. Bu durumda üretilen o elbiseler nakledilirken yolda durdurulup, beş on dakikada makineyle taranacak. Bir anlamda röntgeni çekilecek ve barkod ya da dijital etiketsiz olanlar tespit edilecek.
Bu konuda, Maliye tarafından sessiz bir şekilde çok şey yapılıyor, yapılacak.”

BU KEZ OLAY CİDDİ

Röntgen uygulaması devreye girdiğinde, çok şey değişeceğe benziyor.
Maliye Bakanı’nın örneğini verdiği olayda;
1. Mağaza, satışlarının yarısını fişsiz ve faturasız yapıyorsa,
2. Aynı mağaza, toptancıya verdiği siparişin yarısına fatura almıyor.
3. Toptancı da fabrikadan aldığı konfeksiyonun yarısına fatura istemiyor,
4. Fabrika da kumaşçıdan aldığı malın yarısına fatura düzenlettirmiyor.
5. Kumaşçı da iplikçiye ve boyacıya verdiği siparişin yarısına fatura almıyor.
6. İplikçi de pamukçudan,
7. Pamukçu da üreticiden...
liste uzayıp gidiyor.

Sonuçta, her aşamada gelir ya da kurumlar vergisi ve KDV kaybı oluyor.
Mağaza, satışlarının tamamına fiş veya fatura verirse, yukarıya doğru zincirleme olarak kayıtdışılık ve buna bağlı vergi kaybı önlenmiş olacak.
Evet, bu röntgen işi ciddi.

Bakalım ne zaman başlayacak ve nasıl uygulanacak?



Kategori : GÜNCEL