Eceabat'ta Tarihe Saygı Parkı'na bakım

  • Ana Sayfa
  • Eceabat'ta Tarihe Saygı Parkı'na bakım
Eceabat'ta Tarihe Saygı Parkı'na bakım
Çanakkale Savaşı'nın canlandırıldığı ve yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiği Eceabat'taki açık hava müzesi bakıma alınıyor.Abone ol

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde 2 yıl önce OPET tarafından feribot iskelelerinin yer aldığı alanın yanında yaptırılan 2 bin 520 metrekare alanda kurulan, 3 bölümden oluşan ''Tarihe Saygı Parkı''nda bakım ve onarım yapılıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesince (ÇOMÜ) yapılan çalışmalar kapsamında parktaki yeşil alanlar iyileştiriliyor, lamba ve armatürlerle elektrik tesisatı deniz suyundan etkilenmeyen ekolojik dengeye dayanıklı malzemelerle değiştiriliyor.

Çanakkale Savaşları'nın değişik ta özbek yaşlı refakatçi svirlerle anlatıldığı asker figürlerinin olduğu bölüm ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın maketinin yer aldığı alanda da çalışmalar sürdürülüyor.

OPET Yönetim Kurulu üyesi Nurten Öztürk ve ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kelkit çalışmaları inceledi ve parka fidan dikti.

Yaşananları bölgeye gelenlerin daha iyi bir şekilde algılayabilmesi açısından yarımadanın maketini bu parkta uyguladıklarını belirten Öztürk, maketin Seyit Onbaşı, Yahya Çavuş ve Atatürk'ün yarımadadaki çeşitli anıtlarının bileşkesi olduğunu kaydetti.

Öztürk, ''Savaş sırasında kadının metanetli duruşu, bekleyen anne, savaşa katılan anne, bir kadın motifini de ekleyerek Tarihe Saygı Parkı'nı ziyaretçilerin bilgi olarak bir şeyler alabileceği mekan olarak düşündük'' dedi.

Parkın aynı zamanda açık hava müzesi niteliğinde olduğunu, savaşta askerlerin kaldığı siperler, kullandıkları silah ve kıyafetler dahil olmak üzere yaşadığı koşulları açık hava müzesi bölümünde canlandırıldığını kaydeden Öztürk, yapılan her şeyin çok iyi korunması ve geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Öztürk, ''OPET olarak felsefemiz yalnız yapmak değil yapılanların devamının sağlamaktır. Köylerde 5 erkek, 5 kadından oluşan köy komiteleri kurduk. OPET olarak yapılanların takibini bu köy komitelerine devrettik. Her şeyi köy muhtarlıklarına teslim ettik. Çalışmaları geliştiren köylere de armağan olarak ilave çalışmalar yapacağız'' diye konuştu.

TARİHE SAYGI PARKI
Gelibolu Yarımadası'nın tarihi geçmişini yansıtan ve açık hava müzesi olan Tarihe Saygı Parkı'nı ziyaret edenler, Çanakkale Savaşı'nın detaylarını ve savaş dönemini yerinde uygulamalı olarak görebiliyor.

Yılda yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiği, turistlerin ilk durağı olan Tarihe Saygı Parkı, hangi şehitliğe veya anıta hangi yoldan gidilebileceğini, savaşların yaşandığı alanların birbiriyle bağlantısını kuş bakışı yansıtıyor.



Kategori : GÜNCEL