İşte Türk insanının ayak profili

  • Ana Sayfa
  • İşte Türk insanının ayak profili
İşte Türk insanının ayak profili
Türk ayak yapısı batıdaki Anglo-Sakson ülkelerin aksine ince ve uzun değil. İşte Türk insanın ayak profili.Abone ol

Türkiye'nin ayak profilini ortaya çıkarmak için ''Mobil Araştırma Merkezi'' kuran Polaris, Türk ayak yapısının batıdaki anglo-sakson ülkelerin aksine ince ve uzun olmadığını daha kısa ve etli bir yapı gösterdiğini ortaya koydu.

Polaris Genel Müdürü İsmail Güvel, Türk insanının ayak yapısının batı ve doğunun sentezi olduğunu düşündüğünü belirterek, Polaris'in, Türkiye'nin ayak profilini ortaya çıkarmak için ''Mobil Araştırma Merkezi'ni'' kurarak tüm bu sorulara cevap bulmaya çalıştığını belirtti.

Her ne kadar yöresel ve ırksal farklılıklar gösterse de, Türk ayak yapısının batıdaki Anglo-Sakson ülkelerin aksine ince ve uzun olmayıp daha kısa ve özellikle tarak kemikleri civarında yayvan ve etli bir yapı gösterdiğini ifade eden Güvel, 35-40 yeni mağaza açmayı planladıkla gezi tavsiyesi rını,Türkiye'deki hedeflerinin 250 mağaza açmak olduğunu söyledi.

Güvel, bu sene yeni teknolojilerle ürettikleri, Türkiye'de ilk defa 125 gram ağırlığında, esnekliği olan bir ayakkabı tasarladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Yaz koleksiyonunda vitrinlerimizde yer alıyor. Ayaklara 5 noktadan masaj yapıyor. Eva taban özelliği var. Ayağı bir çorap gibi sarıyor. Bu ayakkabıdan bu sene 50 bin çift üretmeyi planlıyoruz. Bunun kış versiyonunun hazırlığını da yapıyoruz. Ayakkabıyı bizimle özdeşleşen 5 nokta bir taban özelliğinin üzerine gidiyoruz. Ayak doktoru olan bir danışmanımız var. Onunla çeşitli zamanlarda çeşitli yörelerde TÜrkiye'nin ayak profilini çıkardık. Türkiye'nin ayak profili doğuda tombul ve kısa, batıda biraz daha ince ve uzun olarak karşımıza çıktı. Bunların ortalamalarını alarak ileride bölgesel tabanlıklar üretebiliriz. Çünkü bölgesel numara dağılımları da değişiyor. Doğuda daha büyük numaralar isteniyor.''

''ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 50'SİNİ YERLİ ÜRETİME KAYDIRDIK''

Güvel, alışveriş merkezlerinde konumlanmaya devam edeceklerini belirterek, faaliyetlerine ilk başladıkları dönemde yurt dışı bağımlılıklarının daha fazla olduğunu ancak günden güne iç piyasada kendilerine partnerler oluşturmaya başladıklarını söyledi.

Bunların başında Konya, Antep, İzmir'deki üreticilerin geldiğini dile getiren Güvel, şöyle konuştu:

''Buradaki fason üreticilerimizle gerçekten açık maliyetler yapıp fiyata oynamaya başladık. Bunda da bu yazdan itibaren başarılı olduk. Yaz ürünlerimizdeki fiyat aralığımız terliklerimizde 9,90'dan başlıyor. Ayakkabılarda 29,90'dan başlayıp 79,90'a kadar fiyat skalamız var. Şu an Nisan ayı olmasına rağmen yazlık satışlarımızdan çok memnunuz. Biz de bunun fiyat skalasına bağlı olduğunu düşünüyoruz. 2009 sezonunu yüzde 10 büyüme ile geçirdik. Şu an 450 tane çalışanımız var. Partnerlerimizi de eklersek yaklaşık 2 bin kişiye iş gücü sağladığımız düşünülebilir. Bu sene 200-250 kişiye daha istihdam sağlayabiliriz.

Biz üretimimizin yüzde 50'sini yerli üretime kaydırdık. Yüzde 50'nin yüzde 35'ini fasoncu partnerlerimize yaptırıyoruz. Yüzde 15-20'sini de kendi üretim tesislerimizde yapıyoruz. Bu yerli fason üreticiler işlerinin düşük olduğu dönemde bize üretim yapıyorlar. Partnerlerimiz ölü sezon diye tarif ettiğimiz sezonlarında bize üretim yapıyorlar. Alımlarımızı yüklü yaptığımız için yüzde 15'e yakın avantajımız oluyor. Yurt dışında Hindistan, Pakistan ve Brezilya'dan da mal alışlarımız var.''

İsmail Güvel, bu yazın moda renklerinde lacivert, Eşya ve moru ön planda gördüklerini dile getirerek, geçen sene moda olan gladyatör tarzı ürünlerin bu sene sandalete dönmüş tarzlarının raflarda daha çok görüleceğini kaydetti.



Kategori : GÜNCEL