İnternet hizmeti veren firma, Bilgi İletişim Teknolojileri Kurumu’nun uyarısı doğrultusunda 30 Nisan2010’a kadar kotalı internetten faydalananların kota bilgilerini anlık sorgulayabilecekleri altyapı sistemini kuracak. Böylece vatandaşlar farkında olmadan aştıkları kota nedeniyle yüksek fatura ödemekten kurtulacak.
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, kotalıinternet kullanıcısı olan Selman Güleç adlı vatandaşın, “bilgilendirilmediği” için kota aşımı nedeniyle yüksek fatura ödediği yönündeki şikâyeti üzerine, bütün kurumları adeta ayağa kaldırdı. Akman, önce BTK’yı uyararak şikayete ilişkin gereken önlemi almasını istedi. BTK, TBMM’ye gönderdiği Şubat 2009 tarihli yazıda, Güleç’in yüksek faturasının aşıla gezi rotası n kotadan kaynaklandığının tespit edildiğini belirtti.
Firma ‘Mümkün değil’ dedi
BTK, ilgili firmanın “abonelerinin kota kullanım miktarının mümkün olan en kısa sürede sorgulanıp alınabilmesi için gerekli çalışmaları devam ettirdiği, ancak kota aşım bilgisinin anlık sorgulanıp alınabilmesinin teknik olarak şimdilik mümkün olmadığı” bilgisini verdi. BTK yazısında, “Bilgilendirme konusunda kurumlara yeni yükümlülükler getirilmesi için başkanlığımız çalışmalara devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Akman, BTK’nın somut önlemleri içermeyen bu yazısını tatmin edici bulmadı ve Sanayi Bakanlığı’ndan olaya el koymasını istedi. Bakanlık 10 Mart 2010 tarihli yazısında, 3 milyon 866 bin 663 tüketicinin kota bilgilerini anlık sorgulayabilmesinin her şeyden önce tüketicinin “bilgi edinme” ve “ekonomik çıkarın korunması” hakkına aykırı olduğu tespitini yaptı.
Bakanlık, internet hizmet alımında kota bilgilerinin anlık sorgulanmasının altyapı yetersiz olsa da gerekli olduğunu belirtti. Mart 2009 fiyatlarıyla kotalı internet aşımına ilişkin somut örnek veren Sanayi Bakanlığı, “4 GB kotalı internet hizmeti alımını tercih eden bir tüketicinin, kota aşımı halinde 1 MB için 0.009248 TL ücret ödemesi gerekmektedir. Halbuki kampanyasız normal tarifeyi alması halinde 1 MB için 0.00725 TL ödemektedir” dedi. Bakanlık, kota aşım ücretinin, kampanyalı ve kampanyasız fiyatların çok üzerinde olduğu tespitini yaptı. Bakanlık, kotalı internet hizmeti alanlara “anlık sorgulama yapma imkânı” verilmesinin şart olduğunu kaydetti.
İkaz için altyapı yeterli
Sanayi Bakanlığı, kota aşımı durumunda hizmeti sunan işletmenin gerekli ikazı yapması konusunda ise “İşletme tarafından gerekli ikazın yapılmasının mümkün ve altyapının bu ikazın yapılmasına yeterli olduğu değerlendirilmektedir” diyerek net tavır sergiledi. İkazın yapılmaması halinde kotalı internet hizmetinin “ayıplı hizmet olarak” kabul edileceği kararını alan Sanayi Bakanlığı, BTK’ya “ilgili firmanın konuya ilişkin alt yapı çalışmalarının en kısa zamanda tamamlanması gerekmektedir” şeklinde uyarı yazısı gönderdi.
Nisan sonuna kadar süre
BTK, Sanayi Bakanlığı’na gönderdiği cevap yazısında, ilgili firmaya altyapı çalışmalarını tamamlaması için 30 Nisan 2010’a kadar süre verdiklerini kaydetti.
Akman başkanlığında, 29 Mart 2010’da toplanan TBMM Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu ise, “BTK’dan tüketicilerin kota aşımına yakın bir noktada uyarılması ve anlık kota kontorolünü sağlayacak alt yapı çalışmalarına hız verilerek mümkün olan en kısa sürede faaliyete sokulmasının istenmesi” yönünde karar aldı.
Kategori : GÜNCEL