Beypazarı'nın kaya mağaraları çığlığı

  • Ana Sayfa
  • Beypazarı'nın kaya mağaraları çığlığı
Beypazarı'nın kaya mağaraları çığlığı
Beypazarı'nda 10 yıl önce ortaya çıkarılan Kaya mağaraları turizme kazandırılmazsa kaçak kazı yapanların tahribatı nedeniyle yok olacak.Abone ol

Ankara'nın Beypazarı ilçesine bağlı Kayabükü köyünde 2001'de yapılan yüzey araştırmalarında ortaya çıkarılan mağaraların turizme kazandırılması istendi. Eğer daha fazla gecikme olursa kaçak kazı yapanlarca mağaralar yok olacak.

2001'de Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle, ABD'li Prof. Dr. Peter Brown başkanlığında Beypazarı civarında gerçekleştirilen yüzey araştırmaların youtuber da Uyku Çayı bölgesinde tarihi olduğu değerlendirilen mağaralara rastlandı.

Kayabükü yakınlarında bulunan ve kayalar oyularak oluşturulduğu belirtilen 3 kat halindeki mağaralarda, 20'nin üzerinde de oda tespit edildi.

Geçmiş dönemlerde yerleşim yeri olduğu tahmin edilen bölgede yüzey araştırmasının ardından başka bir araştırma yapılmazken, köylüler ise yörede kaçak kazılar yapıldığını belirtiyor.

Kayabükü köyü muhtarı Muammer Köksal, mağaraların yöre için büyük bir şans olduğunu ancak turizm potansiyeli olarak değerlendirilememesinin ise kendilerini üzdüğünü söyledi.

Köylüler olarak yörede geniş çaplı bir araştırma başlatılmasını beklediklerini anlatan Köksal, ''Mağaraların içine girildiğinde muhteşem odalarla karşılaşıyorsunuz. Tüm odaların ortasında bulunan kubbeli ve kemerli odayı bizler kilise olarak adlandırıyoruz, görünüş olarak tamamen bir kilise gibi ancak araştırılması gerek'' dedi.

Mağaraların kaçak kazı yapanlar nedeniyle sürekli tahrip edildiğini belirten Köksal, mağaraların koruma altına alınması gerektiğini de bildirdi.

KAYMAKAM DA DEVREDE

Beypazarı Kaymakamı Hikmet Aydın da başta Kayabükü köyü olmak üzere Dikmen, Acısu gibi tarihi ören yerlerinin araştırılarak, buradaki kalıntıların hangi dönemlere ait olduğunun ortaya çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunduklarını söyledi.

Aydın, ''Bakanlık nezdinde yaptığımız yazışmalarla buralarda araştırmalar yapılmasını istedik. Buraların tarihi değerleri ortaya çıktığında, ilçeye bir yılda 300-400 bin ziyaretçi gelmesi mümkün'' dedi.



Kategori : GÜNCEL